VIDEO Quentin Tarantino va primi premiul Lumière pe 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-quentin-tarantino-va-primi-premiul-lumiere-pe-2013/

Cineastul american Quentin Tarantino va fi recompensat cu premiul Lumière, cea mai înaltă distincţie care va fi decernată la cea de-a cincea ediţie a Lumiere Grand Film Festival (14-20 octombrie).

Un articol de Andrada Văsii|22 iunie 2013

Cineastul american Quentin Tarantino va fi recompensat cu premiul Lumière, cea mai înaltă distincţie care va fi decernată la cea de-a cincea ediţie a Lumiere Grand Film Festival (14-20 octombrie).

Quentin Tarantino va călca astfel pe urmele altor cineaşti de marcă recompensaţi cu acest trofeu la ediţiile anterioare ale festivalului – Clint Eastwood, Milos Forman, Gérard Depardieu şi Ken Loach, informează lefigaro.fr. Ceremonia va avea loc pe 18 octombrie, la Centre de Congrès din Lyon, în faţa a 3.000 de invitaţi, notează Mediafax.

Decernată de Bertrand Tavernier – preşedintele Institutului Lumière – şi Thierry Frémaux – delegat general al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes -, această recompensă este atribuită cineastului american „pentru ansamblul carierei sale, pentru simţul său strălucitor de cinefil, pentru omagiile aduse de filmele sale întregii mitologii a celei de-a şaptea arte (cineaşti, actriţe, actori, muzicieni etc.) şi pentru felul în care spune întotdeauna: «Trăiască cinema-ul!»“, se afirmă în comunicatul organizatorilor.

Cel mai mare succes de casă

Acest premiu onorific este acordat într-o perioadă în care Quentin Tarantino a cunoscut cel mare succes de casă din carieră, cu westernul spaghetti „Django dezlănţuit/ Django Unchained“, care a obţinut încasări de peste 420 de milioane de dolari pe plan mondial.

O carieră de excepție

În vârstă de 50 de ani, autor a opt lungmetraje, a 15 scenarii de film, episoade de televiziune şi câştigător al trofeului Palme d’Or de la Cannes cu filmul „Pulp Fiction“ din 1994, Quentin Tarantino a fost pe rând regizor, scenarist, producător şi chiar actor în filmele sale.

Opera sa cinematografică nu a încetat să entuziasmeze publicul şi criticii de film: „Profesioniştii crimei/Reservoir Dogs“, „Pulp Fiction“, „Jackie Brown“, cele două filme din seria „Kill Bill“, „Maşina morţii/Death Proof“, „Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds“ şi „Django dezlănţuit/Django Unchained“ au devenit filme de referinţă ale cinematografiei mondiale.

Foto credit: Jason Merritt, Getty Images, IMDB

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.