VIDEO „Să iubim România – Sighișoara”, la Gala Comisiei Naționale a României pentru UNESCO – ediția 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sa-iubim-romania-sighisoara-la-gala-comisiei-nationale-a-romaniei-pentru-unesco-editia-2018/

Comisia Naţională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO – a organizat la sediul său – str. Anton Cehov nr. 8 – în perioada 29 octombrie – 26 noiembrie a doua ediţie a programului bienal „Porţi deschise la CNR UNESCO”, în cadrul căruia au fost lansate o serie de proiecte educaţional – culturale, organizate în parteneriat cu entităţi UNESCO, şi nu numai, din România: expoziţii de fotografie şi sculptură, lansări de carte, proiecţii de filme, dezbateri, conferinţe, momente artistice.

Un articol de Florina Tecuceanu|30 noiembrie 2018

„Porți deschise la CNR UNESCO” ediția a II-a a omagiat Centenarul Marii Uniri de la 1918 și celebrat Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.

Încheierea programului „Porți deschise la CNR UNESCO” a fost marcată, în data de 27 noiembrie, prin “Gala România – UNESCO”, aflată la a III-a ediție, care a reunit partenerii instituționali ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, respectiv reprezentanți ai ministerelor si instituțiilor cu competențe pe linie UNESCO, precum și colaboratori, personalități din domeniile de interes UNESCO – educație, știință, cultură, comunicare și informare.

“În urmă cu mai bine de 60 de ani, România devenea membră, cu drepturi depline, a UNESCO. Indiferent de contextul politic, complex și complicat, aderarea României la UNESCO a determinat reluarea dialogului științific, educațional și cultural cu comunitatea internațională de specialitate, contribuind decisiv, în ritmuri diferite, la integrarea valorilor educației, științei și culturii românești în panteonul universal al acestora reprezentat de UNESCO. Simbioza România – UNESCO a conferit și conferă națiunii noastre argumentele și certitudinea unei dezvoltări și afirmări plenare și armonioase.” a declarat domnul Ani Matei, Secretar – General CNR UNESCO.

În cadrul Galei, a fost lansat proiectul “Să iubim România!”, un parteneriat între Comisia Națională a României pentru UNESCO și Asociația pentru Cooperare Europeană Ovidius.

„Să iubim România!” își propune realizarea, pe parcursul a doi ani, a unei serii de filme documentare și expoziții de fotografie care au ca tematică cele opt situri culturale și naturale din România intrate în Patrimoniul Universal UNESCO: mânăstirile din Moldova, bisericile de lemn din Maramureș, satele cu biserici fortificate din Transilvania, mânăstirea Horezu, ansamblul cetăților dacice de la Orăștie, Cetatea Sighișoarei, Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați.

Seria „Să iubim România!” a început cu proiecția, în cadrul Galei CNR UNESCO, a Episodului 1 – „Sighișoara” și cu vernisajul expoziției omonime de fotografie semnată de Irinel Cîrlănaru. „Celebrarea Centenarului presupune respect pentru valori, identitate și unitate. Pentru că 2018 este Anul Centenarului, dar și Anul Internațional al Patrimoniului, am găsit potrivit să lansăm proiectul în acest an cu dublă semnificație”, a declarat Florina Tecuceanu, manager proiect „Să iubim România!”, din partea Asociației pentru Cooperare Ovidius. Filmul și expoziția foto „Sighișoara” prezintă imagini-simbol din singurul oraș-cetate locuit din Europa, intrat în Patrimoniul Universal UNESCO în 1999.

Filmul poate fi vazut aici:

Turnul cu Ceas și celelalte opt turnuri ale breslelor, Biserica din Deal, Școala din Deal, Scara Acoperită, Casa Fronius, incendiul devastator de la 1676, care a dus la decăderea economică a orașului Sighișoara, conservându-l în starea sa „pură”, medievală, în care îl regăsim și azi, sunt elemente evocate și surprinse cu sensibilitate de camera de filmat.

Gala CNR UNESCO  a inclus și înmânarea de diplome de excelență, de către domnul Ani Matei, Secretar – General CNR UNESCO, unor personalități din România, în semn de înaltă recunoaștere a contribuției remarcabile la împlinirea și afirmarea idealurilor și obiectivelor UNESCO. Au fost onorați cu această distincție Ecaterina Andronescu, Răzvan Theodorescu, Mihai Constantinescu, Maya Simionescu, Sabin Stoica, Nicolae Manolescu, Mircea Dumitru, Liliana Țuroiu.

Gala CNR UNESCO a fost completată pe final de un moment artistic de excepție susținut de maestrul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".