VIDEO „Să iubim România – Sighișoara”, la Gala Comisiei Naționale a României pentru UNESCO – ediția 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sa-iubim-romania-sighisoara-la-gala-comisiei-nationale-a-romaniei-pentru-unesco-editia-2018/

Comisia Naţională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO – a organizat la sediul său – str. Anton Cehov nr. 8 – în perioada 29 octombrie – 26 noiembrie a doua ediţie a programului bienal „Porţi deschise la CNR UNESCO”, în cadrul căruia au fost lansate o serie de proiecte educaţional – culturale, organizate în parteneriat cu entităţi UNESCO, şi nu numai, din România: expoziţii de fotografie şi sculptură, lansări de carte, proiecţii de filme, dezbateri, conferinţe, momente artistice.

Un articol de Florina Tecuceanu|30 noiembrie 2018

„Porți deschise la CNR UNESCO” ediția a II-a a omagiat Centenarul Marii Uniri de la 1918 și celebrat Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.

Încheierea programului „Porți deschise la CNR UNESCO” a fost marcată, în data de 27 noiembrie, prin “Gala România – UNESCO”, aflată la a III-a ediție, care a reunit partenerii instituționali ai Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, respectiv reprezentanți ai ministerelor si instituțiilor cu competențe pe linie UNESCO, precum și colaboratori, personalități din domeniile de interes UNESCO – educație, știință, cultură, comunicare și informare.

“În urmă cu mai bine de 60 de ani, România devenea membră, cu drepturi depline, a UNESCO. Indiferent de contextul politic, complex și complicat, aderarea României la UNESCO a determinat reluarea dialogului științific, educațional și cultural cu comunitatea internațională de specialitate, contribuind decisiv, în ritmuri diferite, la integrarea valorilor educației, științei și culturii românești în panteonul universal al acestora reprezentat de UNESCO. Simbioza România – UNESCO a conferit și conferă națiunii noastre argumentele și certitudinea unei dezvoltări și afirmări plenare și armonioase.” a declarat domnul Ani Matei, Secretar – General CNR UNESCO.

În cadrul Galei, a fost lansat proiectul “Să iubim România!”, un parteneriat între Comisia Națională a României pentru UNESCO și Asociația pentru Cooperare Europeană Ovidius.

„Să iubim România!” își propune realizarea, pe parcursul a doi ani, a unei serii de filme documentare și expoziții de fotografie care au ca tematică cele opt situri culturale și naturale din România intrate în Patrimoniul Universal UNESCO: mânăstirile din Moldova, bisericile de lemn din Maramureș, satele cu biserici fortificate din Transilvania, mânăstirea Horezu, ansamblul cetăților dacice de la Orăștie, Cetatea Sighișoarei, Delta Dunării și pădurile seculare și virgine de fag din Carpați.

Seria „Să iubim România!” a început cu proiecția, în cadrul Galei CNR UNESCO, a Episodului 1 – „Sighișoara” și cu vernisajul expoziției omonime de fotografie semnată de Irinel Cîrlănaru. „Celebrarea Centenarului presupune respect pentru valori, identitate și unitate. Pentru că 2018 este Anul Centenarului, dar și Anul Internațional al Patrimoniului, am găsit potrivit să lansăm proiectul în acest an cu dublă semnificație”, a declarat Florina Tecuceanu, manager proiect „Să iubim România!”, din partea Asociației pentru Cooperare Ovidius. Filmul și expoziția foto „Sighișoara” prezintă imagini-simbol din singurul oraș-cetate locuit din Europa, intrat în Patrimoniul Universal UNESCO în 1999.

Filmul poate fi vazut aici:

Turnul cu Ceas și celelalte opt turnuri ale breslelor, Biserica din Deal, Școala din Deal, Scara Acoperită, Casa Fronius, incendiul devastator de la 1676, care a dus la decăderea economică a orașului Sighișoara, conservându-l în starea sa „pură”, medievală, în care îl regăsim și azi, sunt elemente evocate și surprinse cu sensibilitate de camera de filmat.

Gala CNR UNESCO  a inclus și înmânarea de diplome de excelență, de către domnul Ani Matei, Secretar – General CNR UNESCO, unor personalități din România, în semn de înaltă recunoaștere a contribuției remarcabile la împlinirea și afirmarea idealurilor și obiectivelor UNESCO. Au fost onorați cu această distincție Ecaterina Andronescu, Răzvan Theodorescu, Mihai Constantinescu, Maya Simionescu, Sabin Stoica, Nicolae Manolescu, Mircea Dumitru, Liliana Țuroiu.

Gala CNR UNESCO a fost completată pe final de un moment artistic de excepție susținut de maestrul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

20
/10
/14

Producătorii Ridley Scott şi Lynda Obst lucrează la o miniserie de televiziune, bazată pe cartea "The Hot Zone" a lui Richard Preston, publicată în 1994, despre izbucnirea epidemiilor de febră hemoragică, inclusiv cea provocată de virusul Ebola. Potrivit The Hollywood Reporter, serialul va fi produs de studiourile de televiziune Fox, după un scenariu adaptat de Jeff Vintar.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.

18
/10
/14

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).

17
/10
/14

Regizorul Radu Afrim, răsplătit cu mai multe premii UNITER, director artistic al Galei Hop 2014, cel care a creat peste 50 de spectacole de teatru, montează pentru prima oară în cariera sa un spectacol la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu - Secţia Germană. „Tattoo”, de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes, va avea premiera sâmbătă, 25 octombrie.