VIDEO Scriitorul Horia-Roman Patapievici a încercat să răspundă la întrebarea „De ce iubim Festivalul «George Enescu»?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-scriitorul-horia-roman-patapievici-a-incercat-sa-raspunda-la-intrebarea-de-ce-iubim-festivalul-george-enescu/

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“.

Un articol de Andrada Văsii|29 aprilie 2013

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, criticul muzical Dumitru Avakian şi Mircea Vasilescu, redactor-şef al săptămânalului „Dilema Veche“ au fost invitaţii Duminicilor muzicale ale Festivalului „George Enescu“ în Librăria Humanitas Cişmigiu duminică , de la ora 11.00.

Avem nevoie de Festivalul „George Enescu“? De ce iubim Festivalul „George Enescu“? Cum poate un festival de muzică clasică să devină brand cultural de țară?, au fost câteva dintre întrebările de la care a început dezbaterea.

Dezbatere şi microrecital 

Discuţia a fost urmată de microrecitalul violoniştilor Mihai Alexandru şi Irina Barbu, bursieri în programul „Tinere talente 2013“ al Fundaţiei Principesa Margareta a României. Aceştia au interpretat  lucrări de Heinrich Biber, Fritz Kreisler şi Joseph Haydn.

Întrebări diverse

Festivalul Internaţional „George Enescueste cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat în România şi unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concurează cu prestigioase producţii, precum Festivalul de la Salzburg, după cum remarca presa străină încă din anul 2007. Cât de important este pentru România şi pentru imaginea de ţară să organizeze un asemenea Festival şi să întărească prestigiul lui George Enescu în lume?

Care sunt marile nume de talie internaţională care vor fi prezente în ediţia din 2013 pe scenele bucureștene şi în alte oraşe? Ce putem descoperi citind cărţi despre marile figuri muzicale ale secolelor trecute? Cum se simte Festivalul din sală, din perspectiva publicului pasionat de muzică clasică şi ce bucurii ne aduce? Sunt câteva dintre întrebările la care invitaţii au răspuns la această întâlnire.


Duminici muzicale şi cărţi despre compozitori

Librăriile Humanitas găzduiesc, la finalul fiecărie luni, Duminicile muzicale ale Festivalului „George Enescu“, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Editura Humanitas a strâns în colecţia „Contrapunct“ câteva rememorări remarcabile ale vieţii marilor compozitori, studii în profunzime ale biografiilor şi operelor unor creatori extraordinari. Ca prioritate editorială, colecţia Contrapunct, coordonată de Vlad Zografi, a urmărit şi coordonatele importante din programul fiecărei ediţii a festivalului, selectând pentru publicare titluri şi autori de marcă.

Au fost traduse, printre altele, „George Enescu. Viaţa şi muzica“, o carte scrisă  de Noel Malcolm, elev al lui George Enescu şi cel mai bun cunoscător britanic al operei compozitorului român, şi „Ultimul an al lui Mozart“,  semnată de H. C. Robbins Landon, poate cel mai mare specialist în Mozart de acum.

Volum special

Pentru ediţia din 2013 a festivalului, cu un concert important dedicat bicentenarului Richard Wagner, Editura Humanitas a publicat în colecţia Contrapunct eseul lui Thomas Mann, „Pătimirile şi măreţia lui Richard Wagner“. Marea literatură face o apologie marii muzici, într-un eseu apărut ca protest împotriva deviaţiilor unui regim politic care îl va forţa pe Thomas Mann să emigreze şi va redefini pentru multă vreme în conştiinţa publică intenţiile şi opera lui Richard Wagner.

Foto credit: Raluca Simionoiu

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.