VIDEO ,,Searching for Sugar Man”, premiat cu Oscar în 2013, va fi proiectat în exclusivitate la București IFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-searching-for-sugar-man-premiat-cu-oscar-in-2013-va-fi-proiectat-in-exclusivitate-la-bucuresti-iff/

Cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 15-21 aprilie 2013 şi va aduce pe ecran ,, Searching for Sugar Man”.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Prezentat în premieră mondială la Sundance 2012, Searching for Sugar Man va fi proiectat în exclusivitate în cadrul celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

Laureat la Sundance cu Premiul Publicului și cu Premiul Special al Juriului, documentarul i-a adus autorului său, debutantul Malik Bendjelloul, peste 20 de premii, culminând cu BAFTA 2013 și Oscar 2013 pentru Cel mai bun documentar de lung-metraj.

Acest „Citizen Kane al filmului documentar”, după cum foarte mulți critici s-au grăbit să-l descrie, încearcă să identifice piesele lipsă ale unui puzzle cu totul aparte – ce s-a întâmplat cu Rodriguez, enigmaticul star rock’n’roll al anilor ’70 și veritabilă legendă a scenei muzicale sud-africane, dispărut din lumina reflectoarelor după numai două albume scoase. Fascinant și efervescent, deopotrivă amuzant și emoționant, plin de muzică și culoare, Searching for Sugar Man reprezintă unul dintre cele mai de succes (inclusiv și mai ales de public) documentare ale ultimilor ani – o adevărată bijuterie a genului.

Alături de Searching for Sugar Man, Festivalul Internaţional de Film Bucureşti va prezenta, în Panorama (secțiunea necompetitivă), două dintre cele mai titrate filme ale lui 2012: Superstar, cel mai recent film al francezului Xavier Giannoli (Palme d’Or în 1998 pentru scurt-metrajul L’interview), și On the Road, al brazilianului Walter Salles (Ursul de Aur și BAFTA în 1998 pentru Central do Brasil), ambițioasă ecranizare după romanul-far al generației beat.

Difuzat în premieră mondială în competiția Festivalului de la Veneția 2012, Superstar spune povestea neobișnuită a unui om cât se poate de obișnuit, Martin Kazinski (jucat cu mult umor și delicatețe de Kad Merad, unul dintre cei mai iubiți actori de comedie ai Franței – căruia îi dă replica un alt port-drapel al cinema-ului actual, Cécile de France), care se trezește, peste noapte, adulat de mulțimi întregi fără să știe cum, de ce, și mai ales ce să facă pentru ca lucrurile să revină la normal.

Tot în cadrul secțiunii Panorama a Bucureşti IFF, publicul cinefil va avea ocazia să vadă, în exclusivitate absolută, On the Road, lansat în competiția de la Cannes 2012 și declarat de National Board of Review „Cel mai bun film independent al anului”. Având parte de o distribuție formată din câteva dintre cele mai importante nume ale generației tinere (Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Amy Adams, Alice Braga, Elisabeth Moss și Kirsten Dunst) și beneficiind de prezența mereu magnetică a lui Viggo Mortensen, On the Road conferă o nouă dimensiune operei lui Jack Kerouac.

Cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea și sala Elvira Popescu.

Festivalul Internațional de Film București este organizat de Fundația Culturala CHARTA cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC)

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.