VIDEO „Sezon rusesc“ la Festivalul de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-sezon-rusesc-la-festivalul-de-teatru-de-la-sibiu/

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu îi reuneşte pe unii dintre cei mai importanţi creatori promovaţi în selecţiile Golden Mask Russian Performing Arts Festival şi Chekhov International Theatre Festival.

Un articol de Andrada Văsii|10 mai 2013

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru îi reunește la Sibiu pe unii dintre cei mai importanți creatori promovați în selecțiile Golden Mask Russian Performing Arts Festival și Chekhov International Theatre Festival.

Sezonul rusesc de la Sibiu marchează o gală a tinerilor actori ruși în dialog cu vechea generație de actori de la Moscova și St. Petersburg. Selecția de la Sibiu își propune să evidențieze noile tendințe din acest spațiu teatral, oferind publicului o viziune provocatoare asupra lumii din jur și a limitelor umanității prin complexitatea montărilor propuse de unii dintre cei mai importanți creatori europeni ai momentului.

O poveste spusă în întuneric

Unul dintre cei mai premiați dramaturgi și regizori ruși, Ivan Vârâpaev (foto jos) va fi prezent la Sibiu pentru a-și prezenta spectacolul „Iluzii/Illusions“, o melodramă a valorilor sincere, fără complexe, sub forma unui dialog cu publicul. Actorii Teatrului Praktika nu interpretează vreun rol, pur şi simplu spun povestea în întunericul ce învăluie sala.

Spectacolul va avea loc luni, 10 iunie, de la ora 23.00, la Sala Studio a Teatrului Național din Sibiu. Ca dramaturg, Ivan Vârâpaev a câștigat unele dintre cele mai importante premii de acest fel din Rusia, printre care Premiul Consiliului Prezidențial pentru contribuția adusă literaturii ruse.

Spectacol cadou

În semn de recunoaștere pentru opera sa, dramaturgul are programat în agenda festivalului și un spectacol lectură după piesa „Dansul Delhi“, în traducerea Mașei Dinescu. Evenimentul va avea loc duminică, 9 iunie, ora 14.00, la Librăria Humanitas din Sibiu și este produs de Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune.

Mai mult decât atât, filmul său de debut „Euphoria“ va fi proiectat, în aceeași zi, de la ora 16.00, la Sala Studio a Casei de Cultură a Sincicatelor. Pentru acest film, Ivan Vârâpaev a primit premiul special al juriului la Festivalul Kinotaur de la Soci, Micul Leu de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia şi marele premiu Crinul de Aur la Festivalul de la Wiesbaden. Proiecția de la ora 16.00 va fi urmată de cea a filmului „Dansul Delhi“, produs în 2012, după piesa cu același titlu. Artistul va fi prezent la Sibiu pe toată durata evenimentelor.

O tragicomedie profundă

Programul sezonului rusesc continuă marți, 11 iunie, cu spectacolul „Trei surori/ Three Sisters“ al companiei Nebolshoi Drama Theatre. Reprezentația celor din St. Petersburg va avea loc pe scena Teatrului Național din Sibiu, începând cu ora 21.00.

Spectacolul regizat de Lev Erenburg este o tragicomedie despre imposibil, despre irealizabil, o poveste necruţătoare, tăioasă şi crudă, montată în manieră tradiționalistă. La premiera spectacolului criticii de la St. Petersburg Vedomosti spuneau că această producție este „o profundă și strălucitoare analiză psihologică și un nou efort uman de a răspunde la întrebarea «de ce nu suntem fericiți?»“.

Fiecare personaj are durerea sa, chinul său, iar tristeţea emoţionantă este împletită cu un fel de suferinţă fizică: pe de-o parte, dragostea este însoţită de o durere de dinţi, iar singurătatea este asurzită de o răceală.

 O adaptare modernă după „Nunta“ lui Cehov

Marți, 11 iunie și miercuri, 12 iunie, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă spectacolul „Nunta/ The Wedding“ de A.P. Cehov. Ambele reprezentații vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, începând cu ora 21.00. Spectacolul regizat de Vladimir Pankov este o co-producție a Chekhov International Theatre Festival, The National Academic Janka Kupala Theatre Minsk și International Confederation of Theatre Associations.

Adaptarea modernă după textul lui Cehov se derulează liniar, într-un spațiu al viselor, iluziilor și al grotescului şi îmbină jocul actorilor momente muzicale și de dans. Producţia ce va fi prezentată în acest an la Sibiu reuneşte pe scenă 27 dintre cei mai premiaţi actori ruşi într-un spectacol modern, ce explorează sincretismul în arte.

Născut în 1975, Vladimir Pankov a studiat la Academia Rusească de Arte Dramatice și s-a profesionalizat în muzică clasică, jazz și balalaika, fiind considerat fondatorul genului teatral sound-drama .

Info:

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

Foto credit: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.

06
/12
/16

Trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.

05
/12
/16

Cinefilii pot vedea, în această noapte, la FILMUL de ARTĂ, de pe TVR 2, excelenta animație Iluzionistul (L'ILLUSIONNISTE-Franţa, 2010), în regia lui Sylvain Chomet. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar, în 2011, pentru cel mai bun film de animaţie, fiind răsplătit în același an cu un Premiul Cesar.

05
/12
/16

Abonamentele la Festivalul ”George Enescu” 2017 pentru seriile ”Recitaluri şi Concerte Camerale” şi ”Mari Orchestre” s-au epuizat într-un timp record – aproximativ 30 de secunde, respectiv 10 minute – de la punerea lor în vânzare, care a avut loc în această dimineaţă, de la ora 10.00.

05
/12
/16

Cantautorul american Bob Dylan, câștigătorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatură, a trimis un discurs de mulțumire pentru a fi citit în cadrul banchetului ce va urma înmânării premiilor, vineri, la Stockholm

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

04
/12
/16

Pe 7 decembrie, la Sala Radio, trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană, sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

04
/12
/16

Începând cu data de 8 decembrie 2016, la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București va fi deschisă publicului expoziţia „Andy Warhol și Slovacia” - eveniment de amplă rezonanță culturală ce marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2016).

03
/12
/16

Primăria Municipiului București prin ARCUB alături de Compania Passe-Partout Dan Puric vă invită în luna decembrie să vă bucurați împreună cu familia de „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, care se va juca la Sala Mare de la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) în zilele de 20, 21 și 22 decembrie.

02
/12
/16

Pe 1 decembrie, când în București tocmai începuse defilarea de Ziua Națională, în Sala Mare a Teatrului Metropolis începea castingul prin care zece actori tineri urmau să fie selectați pentru a face parte din spectacolul care va marca în 2017 zece ani de la înființarea teatrului din strada Mihai Eminescu. Oricine ar fi fost de față ar fi avut impresia că asistă la spectacolul din spatele spectacolului. Și chiar așa era.