VIDEO Stere Gulea: „Sunt o babă comunistă“ este un film despre normalitate şi haz
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-stere-gulea-sunt-o-baba-comunista-este-un-film-despre-normalitate-si-haz/

Regizorul Stere Gulea, care, pe 23 august, lansează pe marile ecrane filmul ,,Sunt o babă comunistă”, a declarat că noul titlu pe care îl semnează aduce elemente mai rare în peisajul cinematografic autohton – haz, normalitate, oameni care ţin unul la altul.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Regizorul Stere Gulea, care, pe 23 august, lansează pe marile ecrane filmul „Sunt o babă comunistă”, a declarat că noul titlu pe care îl semnează aduce elemente mai rare în peisajul cinematografic autohton – haz, normalitate, oameni care ţin unul la altul.

După filmul „Weekend cu mama” din 2009, regizorul Stere Gulea aduce pe marile ecrane comedia adaptată după romanul lui Dan Lungu „Sunt o babă comunistă”. Regizorul a declarat pentru ProTV Magazin că a fost atras de titlul romanului lui Dan Lungu, când a aflat de acesta din presă şi ulterior de talentul de sociolog al lui Dan Lungu.

Am citit titlul din presă şi m-a incitat. Apoi, am citit cartea şi, deşi punea o problemă legată de trecut prin flashback-uri, m-am încumetat la o adaptare. Cu mine s-au înhămat şi alţi doi scenarişti, Lucian Dan Teodorovici şi Vera Ion, care au făcut primul draft, apoi am intervenit şi eu. Varianta finală a fost agreată şi cu producătorul filmului. Forma scenariului care a stat la baza filmului a fost varianta a treia, la care am fost eu autor.

Stere Gulea,
regizor

Stere Gulea a vorbit despre abilităţile lui Dan Lungu, care, pe lângă talentul de scriitor, este de formaţie sociolog, astfel încât vine cu o constatare extrem de pragmatică.  Regizorul consideră că acest lucru acordă poveştii o ancorare destul de solidă în societatea actuală.

Citiţi şi: INTERVIU Luminiţa Gheorghiu: „Dacă deschizi televizorul, te îngrozeşti de câtă ură colcăie“

Întregul temei, în viziunea lui Stere Gulea, îi are la bază pe toţi acei oameni din lagărul comunist şi nu neapărat doar de pe teritoriul ţării. Aceştia, după căderea comunismului, au devenit o categorie care nu îşi mai găseşte locul şi se transformă în ceea ce noi numim «nostalgicii comunismului».

„La început, i-am perceput ca pe un grup restrâns, însă, odată cu venirea crizei, au devenit un adevărat fenomen. Capitalismul are limitele lui. Întrebările legate de comunism au început să aibă ecou tot mai mare. Oamenii caută soluţii, îşi pun întrebări, aşa că nostalgia sistemului a devenit un liant important. Se ştie că românul este adversarul schimbărilor, are o atracţie către trecut şi nevoie de o continuitate. Sunt multe argumente care aduc această nostalgie“, a adăugat regizorul.

Pe de altă parte, Gulea crede că el nu este o persoană cu nostalgii legate de comunism, iar comunismul a fost un sistem care, judecat în procente, a fost nociv pentru societate şi pentru oameni, chit că ei sunt tentaţi să uite acum. Acesta crede că vorbim acum despre un sistem care are pe conştiinţă milioane de crime şi morţi şi care nu trebuie uitat.

Gulea, a adăugat că viaţa sa în comunism a însemnat eforturi imense pentru a-şi întreţine familia şi a declarat că, din punct de vedere profesional, când se gândeşte la strategiile pe care trebuia să le adopte ca regizor ca să facă un film care să corespundă ideilor sale, nu numai că nu îl regretă, dar a fost fericit când s-a prăbuşit.

Regizorul a mărturisit că, atunci când a scris scenariul, s-a gândit la Luminiţa Gheorghiu, cu care se reîntâlneşte după „Moromeţii” (1988).

Multe dintre trăsăturile personajului au fost gândite şi orientate către ceea ce cred că sunt datele actoriceşti şi temperamentale specifice Luminiţei. A fost un scenariu dedicat ei. La reîntâlnirea cu ea, m-am simţit ca şi când ne-am fi despărţit cu o seară înainte. Relaţia pe care am închegat-o la filmările de la «Moromeţii» a fost de un sincer şi profund respect reciproc. Am simţit că ne-am despărţit doar pentru o scurtă perioadă.

Stere Gulea,
regizor

Gulea a mai spus că marile provocări ale filmului au fost cele financiare. Din motive de buget, filmările au durat doar 24 de zile. „Efortul a fost compensat de plăcerea dată de lucrul cu actorii. Stresul nu a mai contat. M-am simţit extraordinar de bine lucrând cu ei şi asta se simte într-un film”, a spus regizorul.

Un film „normal“

În ceea ce priveşte filmul său, Stere Gulea sfătuieşte spectatorii ,,să se aştepte la ceva ce e puţin mai rar în filmul românesc din ziua de azi: normalitate, haz, oameni care ţin unul la altul, care au un simţ al solidarităţii dezvoltat”.

,,«Sunt o babă comunistă» e un film cu oameni normali, simpli, care ne face să vedem că lumea nu e plină doar de neajunsuri. Dacă oamenii se întrajutorează, totul se poate rezolva. E o comedie dramatică, iar acest gen nu prea l-am practicat, decât într-o foarte mică măsură în «Moromeţii»”, a concluzionat regizorul.

Sunt o baba comunista

Marian Râlea, Ana Ularu şi Luminiţa Gheorghiu, într-o scenă din film

În film, viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă.

Părinţii fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, aşa că sunt dispuşi la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic. Din distribuţie fac parte, alături de Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu, notează Mediafax.

O producţie MediaPro Pictures, „Sunt o babă comunistă” va fi lansat de MediaPro Distribution, pe 23 august, în cinematografele din toată ţara.

Foto credit: MediaPro Pictures

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.