VIDEO ,,Undeva la Palilula”, în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-undeva-la-palilula-in-premiera-la-pro-cinema/

,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcarete – acolo îşi va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediţia de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de Andrada Văsii|12 aprilie 2013

 ,,Undeva la Palilula”, într-o lume aparte creată de Silviu Purcărete – acolo își va invita telespectatorii Cristian Tudor Popescu în ediția de sâmbătă a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Palilula, ,,Infernul cu miros de Paradis și Paradisul mistuit de flăcările Infernului” după cum spune chiar Purcărete, este locul în care se desfașoară acțiunea filmului de debut al legendarului regizor de teatru.

După un scenariu scris de Silviu Purcărete, drama îi are în distribuţie pe Aron Dimeny, Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Ofelia Popii, Ioana Crăciunescu şi Horațiu Mălăele. Protagonistul filmului, Serafim, interpretat de Aron Dimeny, este un proaspăt absolvent al Școlii de Medicină, care primeste repartiţie la spitalul din Palilula.

„Palilula este o mică insulă din câmpia valahă, compusă din pulberea unei planete îndepărtate, unde nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu-adevărat“.

Silviu Purcărete
regizor

Palilula, locul unde Serafim își trăieşte aventura, devine un personaj și încă unul dintre cele mai puternice ale dramei create de Purcărete, un personaj care își pune amprenta asupra vieților tuturor celor care trăiesc în acest loc.

Povestea unui oraș de provincie

Decorul filmului a fost construit într-un platou improvizat într-o hală industrială dezafectată de 10.000 mp din uzinele Republica. Devenit unul dintre cele mai costisitoare și ambițioase proiecte cinematografice ale ultimilor ani, ,,Undeva la Palilula” recreează atmosfera unui spital de provincie din anii ’60, dotat cu o curte interioară prin mijlocul căreia trece locomotiva unui tren. De asemenea, în platou au fost amenajate decoruri precum un lac, o livadă si un cimitir, toate în mărime naturală.

Spațiu al paradoxului, Palilula este locul care farmecă, dar invită și la melancolie. În Palilula bolnavii sunt perfect sănătoși și distracția lor preferată este să asiste la disecțiile de la morgă. La maternitate nu se naște nici un copil, în oraș nimeni nu muncește, iar evenimentele mai mult sau mai puțin importante sunt tratate la fel – cu usurință și bășcălie.

Aducând în film stilul care l-a consacrat în teatru, Silviu Purcărete a reușit să culeagă laurii la ediția de anul acesta a premiilor Gopo, când ,,Undeva în Palilula” a fost filmul cel mai nominalizat – douăsprezece nominalizari și două premii Gopo au fost atribuite dramei semnate de Purcărete.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.