VIDEO Weekend la Castel cu „Albă ca Zăpada”, la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-weekend-la-castel-cu-alba-ca-zapada-la-tiff-2013/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca) le pregăteşte clujenilor şi invitaţilor săi câteva surprize, pe 1 şi 2 iunie, în apropierea Clujului.

Un articol de Andrada Văsii|17 aprilie 2013

Festivalul Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca) le pregătește clujenilor și invitaților săi câteva surprize, pe 1 și 2 iunie, în apropierea Clujului, la Castelul Banffy de la Bonțida.

Tradiționalelor proiecții în aer liber, cu acompaniament live, li se adaugă anul acesta, în timpul zilei, alte câteva surprize: concerte, activități pentru copii, spectacole culinare.

Sâmbătă, 1 iunie, o sesiune de gustări și băuturi spaniole tradiționale – tapas, paella, tortilla, sangria și multe altele – și un concert de chitară spaniolă vor pregăti atmosfera pentru proiecția-eveniment de la 21.30, cu filmul mut ,,Blancanieves”. Iar duminică, 2 iunie, publicul va savura bucate ardeleneşti autentice, gătite după reţete vechi culese de echipa de bucătari „Niște țărani”.

O altă Albă ca Zăpada

Continuând trendul început de ,,The Artist”, filmul mut laureat cu Oscar în 2012, ,Blancanieves”/ ,,Albă ca Zăpada” (2012), în regia lui Pablo Berger, este o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX.

Acțiunea se mută din nordul rece al Europei pe coastele Andalusiei, în anii 20. Albă ca Zăpada, numită Carmen (Macarena Garcia), este fiica orfană de mamă a unui toreador (Daniel Giménez Cacho) și călătorește cu un grup de matadori pitici. În ciuda mașinațiunilor puse la cale de mama sa vitregă, sursa pasiunilor și tensiunilor distrugătoare din poveste – interpretată memorabil de Maribel Verdú (,,Labirintul lui Pan” și ,,Y tu mamá también”) –, Carmen calcă pe urmele tatălui ei și intră în arenă.

Inventiva reinterpretare andaluză a Albei ca Zăpada, semnată de Pablo Berger, este o scrisoare de dragoste pentru filmul mut european al anilor 20, ce combină liber umorul cu melodrama.

The Hollywood Reporter,

publicație

,,Blancanieves” a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și a câștigat recent zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema – inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obținut, totodată, Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună actriță (Macarena García), la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián.

Filme cu tradiție

Duminică, 2 iunie, de la 21.30, spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă ,,Manasse” (1925), în regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele românești mute remarcabile ale anilor 20, într-o proiecție acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse pentru filme clasice și de avangardă.

,,Manasse” este o adaptare a unei piese de teatru scrisă de Ronetti Roman și devenită celebră după scandalul declanșat de interzicerea spectacolului de la Teatrul Național, în 1906, din rațiuni antisemite. Filmul, turnat parțial în orașul Fălticeni, are ca temă intoleranţa religioasă pe fundalul unei poveşti de dragoste între un român şi o evreică, nepoata lui Manasse Cohen. În distribuție, Romald Bulfinsky (Manasse), George Aurelian (Matei Frunză), Dorina Demetrescu (Lelia), Maria Ciucurescu (Ester), Iosef Kamen (Zelig Șor), Ion Constantiniu (Emil Horn), Alexandru Finți (Lazăr).

Info:

Biletele pentru evenimentele din programul Weekend la Castel se vor pune în vânzare online, pe www.biletmaster.ro, începând din 15 aprilie 2013.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.