„Vincent“, un spectacol despre viaţa lui Van Gogh, la CinemaPro
https://www.ziarulmetropolis.ro/vincent-un-spectacol-despre-viata-lui-van-gogh-la-cinemapro/

Fundaţia Geo Barton prezintă spectacolul „Vincent”, un tribut adus pictorului Van Gogh, joi, 15 decembrie 2016, de la ora 19.30, la Cinema PRO.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2016

La sfârşitul anilor 1800, foarte mulţi artişti trăiau în condiţii de marginalizare şi anxietate… Toulouse-Lautrec sau Rimbaud îşi încheie viaţa puţin după 30 de ani, roşi de alcool sau din cauza unei vieţi risipite. Cazul lui Van Gogh este emblematic.

Fiul unui pastor protestant, trece prin multe munci, până când se decide pentru vocaţia teologică. Devine un susţinător al muncitorilor atât de puternic, încât ierarhii săi ecleziastici îl consideră un „pericol public”, fiind scos din ordin.

Începe prima mare criză interioară, care îl va duce spre o viaţă tumultuoasă.
Suntem în 1880, Van Gogh are 27 de ani şi începe să picteze…

Din acel moment viaţa sa înseamnă… Olanda, Theo, „Mâncătorii de cartofi” (1885), Paris, culori noi, Arles, lobul urechii tăiat, depresie, spitale, un singur tablou vândut, secunde de fericire… 27 iulie 1890!
Postum va deveni unul dintre cei mai renumiţi pictori ai lumii…

Pictorul blestemat care se identifică cu arta şi cu viaţa sa, scrie: „[…] e foarte probabil că, într-o zi, mai mulţi o să regrete ce au spus despre mine şi faptul că m-au acoperit cu indiferenţa lor. Eu parez loviturile lor, izolându-mă într-atât încât nu mai văd pe absolut nimeni…”

Valentin Florea, un tânăr actor, a avut curajul să se angreneze în una dintre cele mai grele biografii, nuanţând, cu o mare sensibiliate şi responsabilitate, drama unuia dintre cei mai mari pictori ai lumii.

Cine era Vincent Van Gogh?

Pe 15 decembrie, la ora 19.30, veţi putea asista la un spectacol care vă va da poate un răspuns sau poate vă va pune o întrebare… Cu siguranţă veţi vedea un actor talentat şi un text de excepţie.
Informaţii pe pagina de Facebook . Biletele se găsesc la casieria Cinema PRO şi în reţeaua Eventim.ro.

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.