Vinovatul: 2 premii și 3 nominalizări în acest weekend
https://www.ziarulmetropolis.ro/vinovatul-2-premii-si-3-nominalizari-in-acest-weekend/

Vinovatul / The Guilty, propunerea Danemarcei la Premiile Oscar şi favoritul publicului cinefil din întreaga lume a avut lansarea în cinematografele din România în acest weekend.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2018

Tot înacest weekend, ”Vinovatul” a adăugat în palmares două premii și 3 nominalizări importante:

Sâmbătă, 10 noiembrie, s-au anunțat oficial nominalizările European Film Awards, premii denumite și Oscarul vinovatulEuropean. Vinovatul / The Guilty a fost nominalizat la 3 categorii: Celmai bun scenariu – Gustav Möller & Emil Nygaard Albertsen, Celmai bun actor într-un rol principal: Jakob Cedergren și Descoperirea anului.

Duminică, 11 noiembrie, s-a încheiat cea de-a 59-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Salonic. Vinovatul a plecat acasă cu două premii: Cel mai bun actor într-un rol principal: Jakob Cedergren și Premiul Publicului pentru Cel mai bun film din competiție. Dealtfel, Premiul Publicului este cel mai frecvent trofeu câștigat de filmul cineastului debutant Gustav Möller: Sundance Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Transilvania International Film Festival (TIFF), Montclair Film Festival, Seattle International Film Festival, Stony Brook Film Festival sunt doar câteva dintre festivalurile unde filmul a fost ales de către public ca fiind celmai bun din competiție.

Sinopsis: Asger Holm (Jakob Cedergren), operator la serviciul de urgenţă 112, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contra cronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar curând îşi dă seama că lucrurile nu sunt ceea ce par.

Vinovatul / The Guilty rulează acum în 25 de orașe din România: București, Arad, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Brașov, Brăila, Caransebeș, ClujNapoca, Constanța, Craiova, GuraHumorului, Iași, Lugoj, Oradea, Oravița, Petroșani, Pitești, Ploiești, Reșița, Sfântul Gheorghe, Sibiu, TârguMureș, Timișoara, Vulcan.

Programul pentru săptămâna 9-15 noiembrie este disponibil aici.

Gustav  Möller s-a născut în Göteborg în 1988. În 2015 a absolvit Școala Națională de Film din Danemarca, secția de regie, cu scurtmetrajul In Darkness͟, care a câștigat Next Generation Award la festivalul de film din Haugesund. Vinovatul / The Guilty este lungmetrajul său de debut.

Jakob Cedergren a devenit cunoscut în 2000, în miniseria daneză͞ The Spider͟.  A fost selectat în programul EFP Shooting Stars din 2005. În 2009 a primit Danish Academy Award și Critics Association Award pentru rolul din Terribly Happy͟ (regia: Henrik  Ruben Genz). Pentr urolul din Submarino (regia: Thomas Vinterberg) a primit o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film în 2011.

Vinovatul / The Guilty rulează acum în cinematografele din România. Un film distribuit de Bad Unicorn cu sprijinul Ramboll.

Foto: Vinovatul / The Guilty – facebook

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.