Vinovatul: 2 premii și 3 nominalizări în acest weekend
https://www.ziarulmetropolis.ro/vinovatul-2-premii-si-3-nominalizari-in-acest-weekend/

Vinovatul / The Guilty, propunerea Danemarcei la Premiile Oscar şi favoritul publicului cinefil din întreaga lume a avut lansarea în cinematografele din România în acest weekend.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2018

Tot înacest weekend, ”Vinovatul” a adăugat în palmares două premii și 3 nominalizări importante:

Sâmbătă, 10 noiembrie, s-au anunțat oficial nominalizările European Film Awards, premii denumite și Oscarul vinovatulEuropean. Vinovatul / The Guilty a fost nominalizat la 3 categorii: Celmai bun scenariu – Gustav Möller & Emil Nygaard Albertsen, Celmai bun actor într-un rol principal: Jakob Cedergren și Descoperirea anului.

Duminică, 11 noiembrie, s-a încheiat cea de-a 59-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Salonic. Vinovatul a plecat acasă cu două premii: Cel mai bun actor într-un rol principal: Jakob Cedergren și Premiul Publicului pentru Cel mai bun film din competiție. Dealtfel, Premiul Publicului este cel mai frecvent trofeu câștigat de filmul cineastului debutant Gustav Möller: Sundance Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Transilvania International Film Festival (TIFF), Montclair Film Festival, Seattle International Film Festival, Stony Brook Film Festival sunt doar câteva dintre festivalurile unde filmul a fost ales de către public ca fiind celmai bun din competiție.

Sinopsis: Asger Holm (Jakob Cedergren), operator la serviciul de urgenţă 112, răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o disperată căutare a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contra cronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar curând îşi dă seama că lucrurile nu sunt ceea ce par.

Vinovatul / The Guilty rulează acum în 25 de orașe din România: București, Arad, Baia Mare, Bârlad, Botoșani, Brașov, Brăila, Caransebeș, ClujNapoca, Constanța, Craiova, GuraHumorului, Iași, Lugoj, Oradea, Oravița, Petroșani, Pitești, Ploiești, Reșița, Sfântul Gheorghe, Sibiu, TârguMureș, Timișoara, Vulcan.

Programul pentru săptămâna 9-15 noiembrie este disponibil aici.

Gustav  Möller s-a născut în Göteborg în 1988. În 2015 a absolvit Școala Națională de Film din Danemarca, secția de regie, cu scurtmetrajul In Darkness͟, care a câștigat Next Generation Award la festivalul de film din Haugesund. Vinovatul / The Guilty este lungmetrajul său de debut.

Jakob Cedergren a devenit cunoscut în 2000, în miniseria daneză͞ The Spider͟.  A fost selectat în programul EFP Shooting Stars din 2005. În 2009 a primit Danish Academy Award și Critics Association Award pentru rolul din Terribly Happy͟ (regia: Henrik  Ruben Genz). Pentr urolul din Submarino (regia: Thomas Vinterberg) a primit o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film în 2011.

Vinovatul / The Guilty rulează acum în cinematografele din România. Un film distribuit de Bad Unicorn cu sprijinul Ramboll.

Foto: Vinovatul / The Guilty – facebook

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.

08
/06
/20

Cea de-a 24-a ediție a FFE se mută din sălile de cinema în spațiul online și oferă acces gratuit de pe 8 până pe 21 iunie pe două platforme: în perioada 8-16 iunie pe platforma FFE.ro, iar între 17-21 iunie pe platforma TIFF Unlimited.