Vioara lui Enescu în concerte extraordinare la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-lui-enescu-in-concerte-extraordinare-la-bucuresti/

Punctul culminant al Turneului Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016, este momentul sosirii la Bucureşti, unde vor avea loc două concerte excepţionale. Până acum, cei doi muzicieni, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, au dus muzica de calitate în mai multe localităţi urbane şi rurale din Transilvania, Constanţa, Olt şi Dâmboviţa.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2016

Astfel, pe 18 septembrie, legendara vioară se va auzi la sala Teatrelli, acest recital fiind organizat cu sprijinul “creart- Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București”. Pe 19 septembrie, la Sala Radio, va avea loc  concertul de gală.

Dată fiind misiunea educativă a turneului, la fel ca la ultimele ediții, la recitalul de la Sala Radio, accesul studenților și elevilor va fi gratuit, pe baza carnetelor de student sau elev, în limita locurilor disponibile.enescu

Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional ”George Enescu”).

Până acum a a fost foarte frumos, am avut parte de  public deosebit de receptiv peste tot, fie sate sau orașe, el a fost dornic de a asculta genul nostru muzical, chiar dacă mulţi dintre spectatori, sunt  convins, n-au mai avut tangenţă cu vreo sală de concerte. Peste tot au fost foarte mulţi copii, ceea ce ne bucură foarte mult. – Gabriel Croitoru

Programul din cele două seri este deosebit de atractiv cuprinzând pagini frumoase din repertoriul pentru vioară semnate de Debussy, Prokofiev, Ravel, Chausson, Saint-Saëns

Foto: Vioara lui Enescu  – Virgil Oprina, www.vioaraluienescu.ro

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.