Vioara lui George Enescu va ajunge la sate
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-lui-george-enescu-va-ajunge-la-sate/

Urmând modelul lui George Enescu, care a făcut o astfel de călătorie în timpul războiului, violonistul Gabriel Croitoru, care cântă pe vioara celebrului său înaintaş, un instrument Guarneri del Gesu, datat 1730, va porni împreună cu pianistul Horia Mihail într-un turneu prin comunele şi satele României.  Atmosfera satului românesc de altădată, împreună cu muzica virtuozilor […]

Un articol de |15 octombrie 2012

Urmând modelul lui George Enescu, care a făcut o astfel de călătorie în timpul războiului, violonistul Gabriel Croitoru, care cântă pe vioara celebrului său înaintaş, un instrument Guarneri del Gesu, datat 1730, va porni împreună cu pianistul Horia Mihail într-un turneu prin comunele şi satele României.

 Atmosfera satului românesc de altădată, împreună cu muzica virtuozilor lăutari au inspirat mari compozitori, care au folosit motive şi teme tradiţionale în lucrări rămase în istoria muzicii. Poate mai mult decât alţii este un exemplu în acest sens George Enescu care s-a născut în Liveni, un sat din inima Moldovei, a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii şi a cuprins apoi sufletul românesc în cele mai cunoscute compoziţii ale sale: „Rapsodiile Române”.

Ajuns celebru si apreciat, frecventând cea mai înaltă şi rafinată societate a vremii, Enescu nu a uitat însă niciodată că muzica este acel limbaj universal care trebuie să ajungă la sufletul fiecărui om, oricât de sărac, umilit sau neştiutor ar fi el.

În ajunul primului război mondial, Enescu şi-a mărturisit scopurile pe care le urmărea prin tot ce săvârşea. „El dorea să slujească de îndrumător în viaţa artistică, să vadă răspândită muzica până în cartierele cele mai mărginaşe, în provincie şi la ţară, prin serbări, şezători şi societăţi corale sau formaţii instrumentale”, spunea George Zbârcea în cartea sa, „Povestea vieţii lui George Enescu”.

Muzică în timp de război

Este însă şi mai emoţionant exemplul pe care marele compozitor l-a dat în zilele grele ale războiului, când înfrunta condiţiile grele de transport călătorind alături de oamenii simpli, pierzându-se printre ei cu vioara la subraţ, iar când ajungea într-un oraş întreba unde e spitalul şi acolo spunea că vrea să cânte pentru răniţi.

„Foarte mulţi camarazi de oaste mi-au vorbit cu lacrimi în ochi de aceste concerte. Enescu trecea dintr-o sală în alta, răniţii îi cereau să mai «zică» ceva şi el le împlinea dorinţa, fericit că poate să le dea acest ajutor sufletesc. Cânta mai ales fragmente din Rapsodia Română şi bieţii soldaţi plângeau, gândindu-se probabil la satul, casa şi familia lor”, povestea Ion Manolescu în cartea „Amintiri”.

Au trecut mai bine de 100 de ani de atunci iar rănile poporului român nu mai sunt de ordin fizic. Cel puţin în ceea ce priveşte viaţa culturală, în special în aşezările mai mici, suferinţa ţine de bulversarea sistemului de valori, de lipsa de acces la literatură, artă, muzică de calitate.

Muzică pe timp de pace

Din insuficienţa resurselor materiale sau chiar din lipsa informării, sunt oameni care nu ajung niciodată într-o sală de concert, nu au niciodată prilejul de a asculta muzica clasică şi cu atât mai puţin au prilejul de a auzi live, un mare violonist, cum este Gabriel Croitoru, cântând pe o vioară de o inestimabilă valoare, ce i-a aparţinut lui Enescu – vioara Guarneri del Gesu, numită şi „Catedrala”, ce se află acum în patrimoniul muzeului George Enescu. Această vioară se reîntoarce, cu acest prilej, acolo unde s-a născut marele artist: în satul românesc. Gabriel Croitoru va cânta, împreună cu pianistul Horia Mihail însoţit de unul dintre pianele sale călătoare în primul turneu „Vioara lui George Enescu la sate” – o călătorie muzicală prin  sate din nordul, estul şi sudul României – programat între 22 şi 31 octombrie 2012 şi organizat la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo.

Locul de pornire: comuna lui Enescu

Turneul este o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti, care vor cânta în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată, în cămine culturale şi şcoli săteşti.

Totul va începe chiar într-un sat din comuna în care s-a născut Enescu şi va continua în Regiunea Nord-Est – judeţul Botoşani în satul Băluşeni, Regiunea Sud-Est – judeţul Brăila, în Măraşu şi Maxineni, Regiunea Sud Muntenia – judeţul Ialomiţa, în comunele  Borduşani, Cosâmbeşti şi Ciochina şi în judeţul Călăraşi, în comuna Dor Mărunt. Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor.

Vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, instrumentul pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu”. Gabriel Croitoru va fi acompaniat de către Horia Mihail pe un pian electric ce va călători alături de aceştia pe parcursul turneului.

Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

Vioara lui George Enescu

Comuna George Enescu, sat Dumeni – Grădiniţa Dumeni – 22.10, ora 12.00;

Comuna Băluşeni, sat Băluşeni – Căminul cultural Băluşeni – 22.10, ora 18.00;

Comuna Măraşu, sat Băndoiu – Şcoala cu clasele I-VIII Băndoiu – 24.10, ora 16.00;

Comuna Măxineni, sat Latinu – Căminul cultural Latinu – 25.10, ora 16.00;

Comuna Borduşani, sat Borduşani – Căminul cultural Borduşani – 26.10, ora 17.00;

Comuna Cosâmbeşti, sat Cosâmbeşti – Şcoala Ghimbăşani – 29.10, ora 17.00;

Comuna Ciochina, sat Ciochina – Căminul Cultural Ciochina – 30.10, ora 17.00;

Comuna Dor Mărunt, sat Dor Mărunt – Şcoala cu clasele I-IV Dor Mărunt – 31.10, ora 17.00.

24
/08
/23

Două zile de muzică energică, concerte și activări i-au electrizat pe spectatorii care au participat la festivalul Summer in the City care a avut loc în incinta Romexpo. Zeci de mii de fani ai muzicii de calitate au venit într-un număr mare în cele două zile ale festivalului să îl revadă la București, pe Robbie Williams, unul dintre cei mai mari entertaineri ai momentului, pe showman-ul Jason Derulo, dar și artiști tineri și talentați: Abby Roberts, Calum Scott, Editors, Nicole Cherry, Mario Fresh, DJ Orkun și DJ Riche.

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

23
/08
/23

Anul acesta, Timișoara s-a transformat într-un tărâm plin de magie, un ținut în care cultura își expune farmecele în cele mai radiante forme ale sale. Un loc în care vibrațiile interioare aproape că sunt palpabile, iar întru-poveste este o formă de a fi. În acest context, Galatic Tick Festival, își așază pe umeri, ca un zâmbet croit în lumină, mantia fluorescentă a premierelor culturale și propune publicului o călătorie în care sufletul și mintea devin aripile cu care ființa își desfată zborul.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

21.000 de festivalieri și-au dat întâlnire la Sibiu pentru a participa la un maraton de concerte memorabile susținute, pe cele 3 scene concept, de 16 trupe din România și din străinătate, și la evenimentele alternative oferite de ediția din acest an a festivalului ARTmania în parteneriat cu muzee și instituții culturale de prestigiu.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

Gala Salbek Opera Festival va avea loc duminică, 27 august, de la ora 20:00, în Piața Primăriei din Arad, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, soliştii Ruxandra Donose, Ramón Vargas, Leontina Văduva şi o parte dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2023.