“Vioara – regina instrumentelor” şi „Călătorii romantice și moderne”, la Vara Magică
https://www.ziarulmetropolis.ro/vioara-regina-instrumentelor-si-calatorii-romantice-si-moderne-la-vara-magica/

Festivalul Internaţional „Vara Magică” continuă să vină cu oferte foarte interesante pentru bucureşteni, atrăgându-i la concerte pe 7 şi 8 august cu Croitoru String Virtuosi Orchestra într-un program de o mare diversitate şi Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal cu un interesant program exclusiv simfonic, care va fi prezentat ulterior în celebra sală ElbPhilharmonie din Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein.

Un articol de Petre Ivan|6 august 2019

Pentru a opta vară consecutiv, Festivalul Internațional „Vara Magică” invită la Ateneul Român mari orchestre simfonice de tineret din întreaga Europă, într-o spectaculoasă serie de 13 concerte ce se desfășoară între 10 iulie și 21 august, în serile de miercuri și joi, la Ateneul Român, sub egida aniversară „Bucureşti 560”.

Croitoru Orchestra

Al nouălea concert al festivalului va fi susţinut pe 7 august de la ora 19.30, sub genericul “Vioara – regina instrumentelor” cu Croitoru String Virtuosi Orchestra, soliști violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru. Programul va cuprinde lucrări de Tartini, Fritz Kreisler, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Constantin Dimitrescu, Ciprian Porumbescu. Anul trecut, Croitoru String Virtuosi Orchestra a lansat un CD inedit cu ocazia Centenarului României, o selecție din piesele de pe acest album regăsindu-se în programul serii.

Cristian Mandeal

Al zecelea concert al festivalului, programat pe 8 august, de la ora 19.30, va aduce pe scenă sub genericul “Călătorii romantice și moderne”, Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal. Tinerii muzicieni vor interpreta sub bagheta maestrului lor Richard Wagner – Preludiu și Moartea Isoldei, Richard Strauss – Suita “Cavalerul Rozelor” și Dmitri Șostakovici – Simfonia nr. 5 in re minor, op. 47. Este al doilea concert al acestei orchestre în festival, care între cele două apariții din Vara magică de la Ateneu a repurtat un extraordinar succes cu a cincea apariție pe scena Konzerthaus Berlin, concert care a stârnit entuziasmul publicului și criticii germane.

Gabriel Croitoru

            Inițiatorul acestui festival, Dorin Ioniță, declara: „Voi însoți la Hamburg Orchestra Română de Tineret, pentru că fiind părtaș la maturizarea acestui proiect inițiat și susținut cu har de profesorul Marin Cazacu în urmă cu 11 ani, îmi face o bucurie extraordinară să particip, atuci când am posibillitatea, la succesele lor din toată lumea.

            Crescând în anvergură an după an, Festivalul Internațional „Vara Magică” aduce în 2019 pe scena Ateneului un nou record. 13 concerte, 6 seri cu orchestre simfonice din întreaga Europă, 4 seri cu orchestre de cameră și 3 seri de muzică de cameră de cel mai înalt nivel reprezintă atracțiile acestui an la Festivalul Internațional „Vara Magică” din 10 iulie până pe 21 august, la Ateneul Român.

            Festivalul Internaţional „Vara Magică sprijină inițiativa #NoiFacemUnSpital  a Asociației Dăruiește Viață”.

            Biletele se pot găsi pe www.lanto.ro, www.bilete.ro și la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 14 și 19.

Programul integral pe www.lanto.ro

Foto: Vara Magică – Virgil Oprina

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.