Violoncelistul Adrian Naidin revine în forță la Teatrul Național din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-adrian-naidin-revine-in-forta-la-teatrul-national-din-bucuresti/

Poveşti misterioase, spuse şoptit pe un violoncel rebel, strunit de un muzician care şi-a sedus publicul cu o voce excepţională, cu delicateţea unui suflet de poet şi cu acea forţă legendară care i-a adus supranumele de Pavarotti al României.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2017

Aplaudat pe cele mai importante scene din țară, cel mai recent proiect al artistului Adrian Naidin – o colaborare cu Ionuț Micu, bateristul de la Compact -, va fi prezentat în ediție excepțională la Teatrul Național din București, Sala Studio, luni, 27 noiembrie, de la ora 20.00. Percuții în rafale și un violoncel rebel, etno și rock, apă și foc, mângâieri șoptite și ritmuri « Tari ca piatra ».

Doi muzicieni desăvârșiți se reunesc pentru o nouă aventură într-un univers imaginat la granița jazz-ului cu rock-ul, la granița muzicii culte cu un filon etno autentic.

« Două instrumente: violoncel și tobe. Două sunete distincte. Două chipuri ale omului. Cel blajin, cald, adânc, interiorizat până la lacrimă. Celălalt, puternic, masculin, provocator. Vulcanic. Exploziv. Două lacrimi, care te ridică din scaun. Sunetele au o forță vulcanică, scot la lumină tot ceea ce oamenii nu îndrăznesc să spună. Mută munții din loc! », spune violoncelistul Adrian Naidin.

“Violoncelistul Adrian Naidin e un tăvălug, un vârtej, un bulgăre de foc … muzica clocotește în el, are un neastâmpăr de Ariel, e ca un om-orchestră, cântă în același timp mai multe cântece și povestește ce cântă, făcând educație muzicală publicului, ca un rapsod sui-generis. Vocea lui frumoasă, pe care ar invidia-o orice cântăreț de operă, nu este doar o voce naturală, este o voce cultivată, extrordinar de rafinată, iar esența acestui artist este Poezia. Îl cântă ca nimeni altul pe Nichita Stănescu, dar și pe alți poeți. Dincolo de toate, Adrian Naidin se cântă mai ales pe sine…”

DESPRE PROIECT ȘI ARTIȘTI.

Violoncelul lui Adrian Naidin spune povești. Sună ca o întreagă orchestra uneori, alteori șoptește sau îngână versuri. Strălucitor în partiturile clasice, ingenios și tehnic în jazz, plin de forță și har în folclor, Adrian Naidin explorează, delicat, dispoziții și nuanțe, pentru a ajunge la esențe. Îl secundează Ionuț Micu, de la trupa Compact, percuționist cu o admirabilă deschidere spre genuri contemporane, care adaugă un viguros filon etno-rock celor mai sofisticate acorduri fusion europene.

Pornit dintr-o mare prietenie și desăvârșit în incredibile exerciții de virtuozitate, spectacolul îmbină ritmuri în forță și povești de demult, simboluri și refrene vechi, înnobilate cu un glam cult contemporan. Excepționalul violoncelist Adrian Naidin și toboșarul de geniu Ionuț Micu, doi muzicieni desăvârșiți, ambii trecuți și prin proba de foc a legendarilor Phoenix, au imaginat impresionante compoziții hibride, explorând, fiecare în manieră proprie, filonul etno și ritmicitatea tradițională, pentru a le reinterpreta în manieră actuală.

ADRIAN NAIDIN.

L-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Și-a consolidat locul privilegiat în seria muzicienilor de elită prin recitalurile oferite în cadrul evenimentelor culturale importante, statut confirmat apoi în colaborări cu artiști de prim rang, printre care Horațiu Mălăele, Ion Caramitru sau Daniela Nane. Admirat și iubit de un public foarte fidel, Adrian Naidin își spune povestea, fie în cheia jazz-ului inspirat dintr-un filon etno autentic, fie dând sensuri noi compozițiilor imaginate de Bach, Brahms sau Paganini.

Este un artist carismatic și pasional, care și-a sedus publicul cu o voce incredibilă: un ambitus excepţional, un timbru de baladă românească din aceea care-ţi smulge sufletul din piept, o gradare şi un control pe care le auzi numai la marii cântăreţi de operă.  Adrian Naidin a cântat în proiecte speciale alături de trupa Phoenix începând 2013, anul în care legendarii rock-ului românesc sărbătoreau 50 de ani de strălucită istorie. Pe John la întâlnit cu această ocazie și, alături de el, și-a trecut în palmares un spectacol aniversar memorabil, susținut pe scena Ateneului Român din București. Din prietenie s-a născut muzică și apoi, mai departe, au apărut simboluri, poate la fel de puternice ca cele de demult.

IONUȚ MICU.

Strălucește alături de trupa Compact și bate în tobe ca nimeni altul ! Considerat cel mai inspirat ucenic al lui Ovidiu-Lipan Țăndărică, Ionuț Micu și-a câștigat renumele de cel mai bun percuționist al generației sale. La rândul său experimental și rebel, Ionuț este un muzician vulcanic și pasional, care reinventează rockul prin incredibile experimente, adăugând oricărei secvențe acustice vigoare și forță. Fascinează cu rafale sălbatice de percuții, exersate cândva alături de legendarii Phoenix și desăvârșite alături de trupa Compact.

A fost îndrumat, încă de la vârsta de 14 ani, de Ovidiu Lipan Țăndărică, căruia inițial i-a fost tehnician, iar mai apoi ucenic. În martie 2000 era deja în măsură să se confrunte cu marele public, pe care l-a provocat alături de nume de legendă. A început în formația Talisman, pe vremea când aceasta aduna succes după succes în topurile din România, a continuat cu Krypton și Phoenix, înainte de a deveni membru permanent al trupei Compact, o formație pe care o numește de suflet.

*

Biletele costă 70 de lei și au fost puse în vânzare la Casa de Bilete a Teatrului Național din București și online, pe mystage.ro și startickets.ro.

Foto: Adrian Naidin – facebook

 

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.