Violoncelistul Andrei Ioniță, de pe podiumul Concursului Ceaikovski, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-andrei-ionita-de-pe-podiumul-concursului-ceaikovski-pe-scena-salii-radio/

Andrei Ioniţă, tânărul violoncelist român de 22 de ani, care a câştigat în 2015 premiul I la una dintre cele mai prestigioase competiţii muzicale din lume, Concursul Internaţional Ceaikovski de la Moscova, va cânta vineri, 20 mai, începând cu ora 19.00, alături de Orchestra Naţională Radio.

Un articol de Liliana Matei|16 mai 2016

În istoria de 57 de ani a Concursului Internaţional Ceaikovski de la Moscova, a fost prima oară când premiul I a revenit unui muzician român. Artistul a studiat la Universitatea de Arte din Berlin şi a fost deja invitat să cânte la Petit Palais – Paris, Berlin Konzerthaus şi Deutsche Oper. Andrei Ioniţă interpretează pe un instrument de colecţie: violoncelul Giovanni Battista Rogeri creat în 1671 și pus la dispoziţia sa de German Foundation for Musical Life.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului ceh Tomas Brauner, dirijor şef al Filarmonicii din Pilsen (Cehia) şi dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Radio Cehia. Programul serii cuprinde Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră semnat de compozitorul ceh Antonin Dvořák, partitură considerată o „regină” a repertoriului pentru violoncel. Lucrarea a fost abordată de toți marii violonceliști ai lumii, ca Pablo Casals, Pierre Fournier, Jacqueline du Pré, Mischa Maisky sau Yo-Yo Ma. A doua parte a serii propune publicului Simfonia nr. 3 în do minor, ce aparține compozitorului francez romantic Camille Saint-Saëns, interpretată cu participarea Simonei Săndulescu la orgă. Saint-Saëns a considerat partitura ca pe un punct culminant al carierei sale artistice: „Am dat tot ceea ce puteam dărui. Ceea ce am realizat prin această lucrare nu voi mai reuși să mai ating vreodată.”

Născut la București în 1994, violoncelistul Andrei Ioniță a început să ia lecții de pian la doar 5 ani și a urmat prima lecție de violoncel trei ani mai târziu. În prezent, tânărul artist român se perfecționează sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, la Universität der Künste (Universitatea de Arte) – Berlin. În decursul ultimelor stagiuni, a fost aplaudat în mai multe săli de concert de prestigiu din Berlin, Munchen, Basel etc. A fost laureat al mai multor competiții internaționale: iunie 2013 – premiul I la Concursul Internațional Aram Khachaturian; în septembrie 2014 – premiul al II-lea și premiul special la Concursul Internațional ARD Music – Munchen (cel mai important concurs muzical din Germania, organizat de Radiodifuziunea Germană); premiul al II-lea la Grand Prix Emanuel Feuermann, 2014  – Berlin. În stagiunea curentă (2015-2016), Andrei Ioniță a înregistrat o serie de debuturi alături de mari orchestre europene: Deutsches Symphonie Orchester – Berlin, Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica di Bologna, Filarmonica „George Enescu“ – București. A primit de asemenea mai multe invitații din partea celebrului dirijor rus Valery Gergiev pentru concerte în Londra, Munchen, Baden-Baden și Sankt Petersburg.

Tomas Brauner colaborează frecvent cu orchestre simfonice ca Orchestra Simfonică din Praga, PKF-Prague Philharmonia, Slovak Philharmonic, Philharmonie Südwestfalen, Orchestra Radio din Moscova, Orchestra of Colours – Atena, Janáček Philharmonic – Ostrava, Orchestra de Cameră din Praga etc. În 2008 și-a făcut debutul la Opera de Stat din Praga cu Otello de Verdi și de atunci a dirijat numeroase titluri (Don Quijote – Massenet, Bărbierul din Sevilla – Rossini, La Bohéme și Tosca – Puccini, Nabucco – Verdi, Flautul Fermecat – Mozart) etc. A fost invitat să dirijeze în importante festivaluri internaționale. Tomáš Brauner a absolvit în 2005 Academia de Artele Spectacolului din Praga și a urmat apoi cursuri de perfecționare la Universität für Musik und darstellende Kunst – Viena. În anul 2010 a câștigat Competiția Internațională de Dirijat  Dimitris Mitropoulos din Atena.

Foto: Daniel Delang

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.