Violoncelistul Andrei Ionita, la Nocturnele TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-andrei-ionita-la-nocturnele-tvr-1/

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski” din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2016

Marina Constantinescu ne propune în această seară o ediţie Nocturne impregnată de energia şi talentul tânărului violoncelist Andrei Ionita.

Pentru că „muzica este arta care ajunge cel mai repede la suflet”, Andrei Ioniţă îşi poartă violoncelul datând din 1671 pe cele mai importante scene ale lumii, ducând cu el o temeinică educaţie românească. Îl cunoaştem mai bine luni, 4 aprilie, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, într-o nouă ediţie Nocturne, realizată şi moderată de Marina Constantinescu.

Andrei Ioniţă este absolvent al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice Nr.1 „Iosif Sava” din Bucureşti, secţia Violoncel, şi al Colegiului Naţional „Sfantul Sava”. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani, iar violoncelul, de la 9 ani. În prezent, este student la Universitatea de Arte din Berlin. Andrei Ioniţă este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale.Andrei Ionita

Evenimentul cu adevărat important din viata tânărului de 22 de ani este câştigarea locului I şi a unei medalii de aur la Concursul International „Ceaikovski” din Rusia, în 2015. Era pentru prima oară în istorie când un român câştigă „Competiţia”, aşa cum o numeşte Andrei, un mega-concurs care se ţine o dată la patru ani, precum Olimpiadele.

„A fost una dintre cele mai terifiante experienţe din viaţa mea!”, mărturiseşte Andrei, dar invitaţiile care au urmat sunt copleşitoare pentru orice muzician: New York, Londra, Moscova, Sankt Petersburg.

„În ceea ce priveşte studiul la instrument, cel mai important lucru este capacitatea de a învăţa să te asculţi”, crede Andrei.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Andrei Ionita, Nocturne – tvr.ro

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.