Violoncelistul Marc Coppey pe scenele Filarmonicilor din București și Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncelistul-marc-coppey-pe-scenele-filarmonicilor-din-bucuresti-si-sibiu/

Cu un sunet senzual, amplu şi catifelat, uşurinţă aristocratică în interpretare şi graţie, Marc Coppey se înscrie în marea tradiţie a violonceliştilor francezi. Însoţit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susţine două concerte, pe scenele filarmonicilor din Bucureşti şi Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2022

Marc Coppey

Astfel, un recital cameral extraordinar, alături de pianistul François Dumont, va avea loc marți, 15 februarie, ora 19, în Sala mare a Ateneului Român. În program, pe lângă Sonata Torso de George Enescu, se vor mai auzi Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 4, în do major, pentru pian şi violoncel, op. 102, nr. 1; Gabriel Fauré – Élégie, Romance, Papillons; Claude Debussy – Sonata pentru violoncel şi pian și Johannes Brahms – Sonata nr. 2, în fa major, pentru pian şi violoncel, op. 99. Urmează joi, 17 februarie, ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, un concert simfonic în compania dirijorului Cem Mansur. În program: C. Saint-Saens – Concertul nr. 1 op 33 în la major pentru violoncel și orchestră; G. Fauré – Elegie pentru violoncel și orchestră și F. Mendelssohn – Simfonia op 56. nr 3 „Scoțiana”.

Apreciat și susținut de Lord Yehudi Menuhin și de Mstislav Rostropovici,  Marc Coppey și-a început spectaculoasa carieră internațională câștigând, la 18 ani, Premiul I și Premiul pentru cel mai bun interpret al muzicii lui Johann Sebastian Bach, în cadrul prestigioasei competiții internaționale Bach de la Leipzig. Astăzi, datorită performanțelor sale ca solist sau membru în ansambluri camerale și, în ultimii ani, ca dirijor, Marc Coppey a fost  recunoscut ca parte din elita muzicienilor francezi, dovadă și  distincția Comandor al Artelor și Literelor/Commandeur des Arts et des Lettres  acordată de Ministerul Francez al Culturii în anul 2020. Este profesor la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris și director artistic al Saline Royale Academy d’Arc-et-Senans. Cântă pe un violoncel Matteo Goffriller (Veneția, 1711), cunoscut sub numele de „Van Wilgenburg”.

Cem Mansur

La București, Marc Coppey va concerta, la Ateneu, alături de pianistul François Dumont, a cărui interpretare se distinge prin „delicatețe și atingere perlată” (Manon Decroix, Bachtrack, 2020). Printre profesorii sub întrumarea căror s-a format, se numără Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, William Grant Naboré, Murray Perahia, Menahem Pressler, Andreas Staier și Fou Ts’ong. Pianistul este laureat al unor mari concursuri internaționale de pian: Chopin. Reine-Elisabeth, Clara Haskil, Piano Masters/ Monte-Carlo și a fost distins de către Critica Muzicală Franceză cu Prix de la Révélation. François Dumont are o bogată listă de înregistrări discografice. Ultimul său album consacrat Nocturnelor de Fauré,  interpretate pe un pian Gaveau din 1922, a primit, din partea publicației Pizzicato din Luxemburg,  aprecierea maximă de „Supersonic”.

La Filarmonica din Sibiu, dirijor al concertului va fi Cem Mansur, directorul muzical și fondatorul Turkish National Youth Philharmonic Orchestra. Mansur a studiat cu Leonard Bernstein la LA Philharmonic Institute și a lucrat cu mari orchestre și opere din întreaga lume. A dirijat premiera europeană a Simfoniei Nr. 4 și premiera mondială a Veni’s Creator, ambele scrise de Arvo Pärt.

Proiectul celor două concerte este realizat în parteneriat cu Ateneul Român și Filarmonica din Sibiu.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.