Violoncellissimo susține concerte în marile orașe din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/violoncellissimo-sustine-concerte-in-marile-orase-din-tara/

Violoncelistul Marin Cazacu şi cunoscutul ansamblu Violoncellissimo revin cu Turneul Naţional Violoncellissimo – Clasic la Puterea a treia, care va avea loc în această toamnă în întreaga ţară.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2024

Turneul Naţional Violoncellissimo – Clasic la Puterea a treia, ajuns anul acesta la a șasea ediție, are loc în lunile octombrie şi noiembrie și va ajunge în mari orașe ale României precum Arad, Deva, Bistrița, Ploieşti, Craiova, București, Botoșani, Iași, după ce a ajuns la Sibiu şi Sinaia în această vară.

„Turneul Național Violoncellissimo – Clasic la Puterea a treia continuă să fie o adevărată sărbătoare a violoncelului, un prilej de a aduce în fața publicului din întreaga țară o energie muzicală unică. Îmi doresc ca fiecare concert să fie o experiență memorabilă, în care sunetul acestui instrument minunat să ajungă la sufletele tuturor. Prin acest turneu, ne propunem să demonstrăm că muzica clasică poate fi accesibilă, plină de viață și emoție, indiferent de orașul în care ajungem”, declară violoncelistul Marin Cazacu.

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii cincisprezece ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu. Alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, acesta a deschis un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România. În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional George Enescu s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au urcat pe scena Ateneului Român – „un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În data de 26 mai 2013, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneul Român, de această dată într-un concert extraordinar alături de 100 de violonceliști.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul a unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER, Hope Concert si UNESCO 2021. În 2023 Ansamblul Violoncellissimo a susținut două concerte extraordinare cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Madrid şi Barcelona.

ITINERAR

Avanpremiere în festivaluri de vara:

10 iulie, ora 19:30 – Bucureşti, Ateneul Român, în Festivalul Vara Magică.

19 iulie, ora 20:00 – Sibiu, Piaţa Mare din Sibiu, în Festivalul Classic for Pleasure

25 august, ora 19:00 – Sinaia, Parcul Ştirbei – în Festivalul “Enescu şi muzica lumii”

Turneul național:

11 octombrie, ora 19:00 – Arad, Palatul Culturii

12 octombrie, ora 19.00 – Deva, Teatrul de Artă

13 octombrie, ora 19.00 – Bistriţa, Palatul Culturii

18 octombrie, ora 19:00 – Ploiești, Sala Filarmonicii

20 octombrie, ora 19:00 – Craiova, Sala Filarmonicii

26 octombrie, ora 19:00 – București, Ateneul Român

1 noiembrie, ora 19:00 – Botoşani, Sala Filarmonicii

3 noiembrie, ora 19:00 – Iaşi, Sala Unirii

Programul final: www.violoncellissimo.ro

 

15
/07
/24

Evenimentul pe care mii de participanți îl așteaptă un an întreg este pregătit de start. Campingul a fost, deja, deschis pentru a-i primi pe cei 18.000 de locuitori ce vor popula EC Village pentru următoarea săptămână, iar organizatorii au pregătit soluții pentru acces rapid, simplificat și în siguranță.

20
/06
/24

În data care marchează 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas, președintele juriului secțiunii de violoncel, va susține miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de excepție pe scena Ateneului Român, fiind acompaniat la pian de către Mikhail Mordvinov.

14
/06
/24

Organizatorii Concursului Internațional George Enescu anunță rezultatele preselecției secțiunilor instrumentale, pentru ediția a XIX-a: din 555 de muzicieni care au aplicat până la data de 17 mai 2024, juriul de specialitate a selectat 149 de tineri interpreți din 26 de țări, care vor evolua la București în luna septembrie. 

22
/05
/24

Proiectul ‘Past Present’, realizat de platforma interdisciplinară de producție, cercetare și educație PETEC, a primit premiul pentru *Promovarea culturii române în lume* în cadrul Galei AFCN din seara de 20 mai 2024, în baza rețelei de parteneriate cu spațiul artistic Beaconsfield (Londra), Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Fundația Triade (Timișoara).