Violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat Concursul Enescu 2014, secţiunea Vioară
https://www.ziarulmetropolis.ro/violonistul-de-origine-romana-stefan-tarara-a-castigat-concursul-enescu-2014-sectiunea-vioara/

Violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat Concursul Enescu 2014 – secţiunea Vioară, primind ropote de aplauze din partea publicului prezent joi seară la Ateneul Român din Capitală, după ce a interpretat „Concertul pentru Vioară” de Piotr Ilici Ceaikovski.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2014

Câştigătorul Concursului Internaţional „George Enescu” la secţiunea Vioară a fost desemnat joi seară, în urma unei serii de trei concerte extraordinare alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, desfăşurate pe scena Ateneului Român.

Astfel, premiul I i-a revenit violonistului Ştefan Tarara (Germania), premiul al II-lea i-a revenit violonistului Fedor Roudine (Franţa), iar premiul al treilea a fost câştigat de violonista Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anunţate la finalul unei seri în care s-au interpretat „Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Re Major Op. 35”, de Piotr Ilici Ceaikovski, şi „Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră”, de Jean Sibelius, informează organizatorii evenimentului.

Laureaţii Concursului Enescu 2014 la secţiunea Vioară au fost desemnaţi de juriul internaţional, la ceremonia de gală, care a avut loc în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

Publicul prezent la Ateneul Român a aplaudat intens când Pierre Amoyal, preşedintele juriului secţiunii de Vioară, a anunţat numele câştigătorului, Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania.

Finaliştii Concursului Enescu, Secțiunea Vioară: Roudine Fedor, Bae Wonhee și Ștefan Tarara

Finaliştii Concursului Enescu, Secțiunea Vioară: Roudine Fedor, Bae Wonhee și Ștefan Tarara

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. De asemenea, Ştefan Tarara va susţine un concert la Festivalul de la Ravello, Italia, în 2015, Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae, de un masterclass la Academia din Viena.

Ştefan Tarara / Concursul Enescu 2014

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania, s-a născut pe 2 mai 1986. A absolvit în 2012 masteratul în interpretare specializată pentru solişti, cu note maxime, la Universitatea de Muzică din Zurich.

A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de măiestrie pe care le susţine în Europa, din 2014, Ştefan Tarara este asistentul lui Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar, din 2010, este concertmaestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim.

Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante distincţii obţinute de artist până în prezent se numără premiul al III-lea la Concursul Internaţional „H. Wieniawski” (Poznan, 2011), premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „R. Lipizer” (Italia, 2011) şi premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Tibor Varga” (2008).

Următoarele finale ale Concursului Enescu se vor defăşura pe 21 septembrie – secţiunea Violoncel şi pe 27 septembrie – secţiunea Pian.

Foto: Ştefan Tarara, Concursul Enescu 2014 – www.festivalenescu.ro.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.