Virgil Ogasanu, 74 – ŞTIAŢI CĂ?…
https://www.ziarulmetropolis.ro/virgil-ogasanu-74-stiati-ca/

Ştiaţi că… în urmă cu 74 de ani, într-o zi de 17 iunie, s-a născut (la Turnu Severin) actorul Virgil Ogăşanu?

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Virgil Ogasanu a jucat in zeci de roluri pe scena, la televiziune si pe marile ecrane. De-a lungul timpului a interpretat roluri in piese de Caragiale, Goldoni, Molière, Cehov, Ibsen, Eugen Ionescu, Pirandello, Durrenmatt sau Marin Sorescu, sub indrumarea unor creatori ca Lucian Pintilie, Valeriu Moisescu, Silviu Purcarete, Catalina Buzoianu.

M-am angajat la Bulandra în 1965. Iniţial, eu nu mi-am dorit să merg la Bulandra, ci la Teatrul de Comedie, condus pe-atunci de Radu Beligan. Mi se părea un teatru mai suplu şi mai modern. Acolo se monta Eugen Ionescu, lucrau regizori tineri. Bulandra mi se părea un teatru prea academic şi mă temeam că acolo am să fiu strivit de monştrii sacri. La Comedie nu aveau însă nevoie de actori şi m-am intors la Bulandra, unde am dat concurs pentru post, în faţa unei comisii în care erau Toma Caragiu, Gina Patrichi şi Cornel Coman. Am avut norocul sa întâlnesc o trupă de actori de talie internaţionala, de la care am avut ce învăţa, şi nişte regizori de marcă.

Ogășanu a fost decorat la în 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Foto cu Virgil Ogasanu – Cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.