Virgil Ogăşanu, 76. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/virgil-ogasanu-75-la-multi-ani/

“Generaţia tânără are multe de învăţat şi, din păcate, nu prea mai are de la cine. Marii actori au îmbătrânit sau au plecat dintre noi, iar în societatea noastră modelele au dispărut.” – Virgil Ogăşanu. Renumitul actor împlineşte astăzi 76 de ani. 

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

Născut la Turnu Severin, Virgil Ogăşanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală si Cinematografie din Bucureşti în anul 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov.

A fost repartizat la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, iar din 1965 joacă pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra. Debutul în cinematografie a avut loc în 1962, cu pelicula Doi baieti ca pâinea calda, ultimele două apariţii pe marele ecran fiind cele din aclamatele şi premiatele „Q.E.D.” (2013) şi „De ce eu?” (2015).

În anul 2002  a fost decorat  cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care au dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În adolescenţă, prizonier într-un oraş în care nu exista un teatru permanent, Virgi Ogăşanu nu a crezut nicio clipă că va deveni vreodată actor:

„Mai venea pe la noi teatrul de estradă cu Sergiu Malagamba, cu Gică Petrescu. Mă duceam la spectacole de plictiseală, căci nu prea aveam ce să fac în orăşelul acela. Apoi, la şcoală ni s-a propus să facem o piesă de teatru, şi acolo am descoperit că pot juca. Eram convins că toată lumea glumeşte când îmi spunea să mă fac actor. Nici nu-mi trecea prin cap, mai ales că tatăl meu voia să mă fac medic veterinar. În cele din urmă m-am prezentat la examen.  Am fost două mii de candidaţi pe 80 de locuri. Institutul era pe cheiul Gârlei, unde e acum Teatrul Bulandra. O mare de oameni aştepta.

Am avut emoţii pentru că ştiam că în sală sunt personalităţi precum Costache Antoniu sau Ştefan Ciubotăraşu. Cum te numeşti?, De unde eşti?, Ce ne-ai pregătit?. Aveam un repertoriu, şi ei alegeau ce să spun. Au ales să recit Zdreanţă. Simţieam cum un picior începe să-mi tremure. Cu cât căutam să mă stăpânesc, cu atât era mai rău. M-au oprit. Stai jos, ia un pahar cu apă. Spre surprinderea mea am fost admis. Am fost coleg cu Mariana Mihuţ, cu Vali Seciu, cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ştefan Radof, Costel Constantin, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel… Am avut noroc. Am fost o clasă foarte bună, «Generaţia de Diamant», aşa ni se spunea. – Virgil Ogăşanu

Foto: Virgil Ogăşanu – cinemagia

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan