Virgil Ogășanu recită versurile lui Marin Sorescu de Ziua Internațională a Poeziei
https://www.ziarulmetropolis.ro/virgil-ogasanu-recita-versurile-lui-marin-sorescu-de-ziua-internationala-a-poeziei/

Actorul Virgil Ogăşanu va susţine un recital din poezia lui Marin Sorescu, duminică, 20 martie, ora 19.00, pe scena Sălii Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor Sector 3.

Un articol de Liliana Matei|19 martie 2016

Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 (bd. Mircea Vodă nr. 5) în cadrul programului „Serile Eliad” va avea loc un recital susținut de Virgil Ogășanu. Intitulat „Liniște, ne privim în ochi…”, recitalul cuprinde poeme din opera celui care a fost poet, dramaturg, prozator și eseist, Marin Sorescu, ale cărui lucrări au fost traduse în mai mult de 20 de țări.

Actor al Teatrului Bulandra din 1965, în prezent profesor de arta actorului la Universitatea Hyperion, Virgil Ogășanu este unul dintre cei mai apreciați și îndrăgiți actori români și vine pentru prima dată la CCCA, în cadrul Programului „Serile Eliad”, al cărui concept este semnat de Alice Barb.

AFIS 2O MARTIE NOUMarin Sorescu s-a născut în 1936, la Bulzești, într-o zi specială de 29 februarie. La doar 37 de ani, Nicolița Sorescu, mama sa, rămânea văduvă și urma să-și crească singură cei șase copii. Lumea copilăriei încape cu greu în cele șase volume denumite „La lilieci” publicate între 1973 și 1995, ultimul fiind tipărit postum, în 1998. În 1981, într-un interviu din România literară, Marin Sorescu era întrebat: „Care a fost faptul sau întâmplarea extraordinară pe care ați trăit-o până acum?” Răspunsul: „Faptul de a te fi născut este o întâmplare extraordinară. Eu nu-mi revin din această întâmplare nici acum”. Poetul, prozatorul, dramaturgul, eseistul Marin Sorescu s-a stins din viață pe 8 decembrie 1996, după o scurtă trecere prin Paris. Se pare că, între timp, acest adolescent terrible s-a înțelepțit, înainte de a cuceri, a înțeles, iar acum trimite vești de dincolo și aproape râzând îmi face semn „să încetăm o clipă gălăgia din gând și să ascultăm cum începe lumea din pământ”.

Recitalul este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Poeziei, instituită de către UNESCO la 21 martie 1999.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.