„Vivaldi şi Anotimpurile“, online – muzica se împleteşte cu arta teatrală în viziunea lui Gigi Căciuleanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/vivaldi-si-anotimpurile-online-muzica-se-impleteste-cu-arta-teatrala-in-viziunea-lui-gigi-caciuleanu/

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită să vă instalaţi comod în fotolii, ca şi când aţi fi în sala de spectacol, şi să vizionaţi înregistrarea unui spectacol care a făcut deliciul publicului în stagiunile precedente.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2020

În zilele de luni şi vineri, de la ora 20.30, vă propunem câte o producţie din stagiunile trecute care, prin intermediul internetului şi al dumneavoastră, continuă să fie vie şi relevantă.

Luni, 18 mai, vă aşteptăm pe canalul de YouTube al Companiei (https://www.youtube.com/channel/UCyxzwhJj5ZiGWMc_–fY20Q) să vizionaţi „Vivaldi şi Anotimpurile“, un spectacol de Gigi Căciuleanu, după o idee de regie și concept spațial de Dan Mastacan.

După succesul extraordinar pe care l-a avut „Carmina Burana“, Gigi Căciuleanu, revine la Teatrul Național Târgu-Mureș pentru a lucra cu dansactorii Companiei „Liviu Rebreanu“.

De această dată, regizorul-coregraf folosește acordurile inconfundabile ale muzicii lui Antonio Vivaldi într-un spectacol ce readuce pe scena Naționalului târgumureșean poezia mișcării și lumea plină de mister și fantezie a unuia dintre cei mai importanţi artiști români contemporani.

Din distribuţie fac parte: Monica Ristea, Bordás Attila, Cristina Iuşan, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Costin Gavază, Anca Loghin, Rareş Budileanu, Raisa Ané, Luchian Pantea, Georgiana Gherghu, Claudiu Banciu, Mihaela Mihai, Delia Martin, Cristina Holtzli, Alexandru-Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Sergiu Marocico, Bianca Fărcaş, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Claudia-Erika Domokos, Gabriela Bacali, Denisa Badea, Claudiu Ştian, Robert Oprea şi Ștefan Mura.

Scenariul, regia și coregrafia au fost semnate de Gigi Căciuleanu, realizarea decorului, designul costumelor și conceptul afișului îi aparţin Măriucăi Ignat, textul Sonet Baroc nr. 7 a fost scris de Beney Zsuzsa şi tradus de Paul Drumaru, Lighting design-ul a fost realizat de Daniel Klinger, asistentă de coregrafie a fost Cristina Iuşan, iar asistent de regie a fost Laurenţiu Blaga.

Premiera spectacolului a avut loc pe 30 septembrie 2015, la Sala Mare.

Despre „Vivaldi şi Anotimpurile“, în presă:

„Slujindu-se de binecunoscuta compoziţie pentru a face din ea un spectacol de teatru coregrafic, nutrind poate aceleaşi îndoieli încercate odinioară de Vivaldi, Gigi Căciuleanu a mizat pe caracterul de artă pe de o parte completă, dacă nu cumva chiar hiper-completă a teatrului.“ (Mircea Morariu – Adevărul)

„Anotimpurile lui Gigi Căciuleanu caută omul, descriu coagularea și disoluția relațiilor umane citite în anotimpurile stărilor omenești.“ (Oana Cristea Grigorescu – Radio Cluj)

„Trupa Teatrului Național Târgu-Mureș a pus în scenă o adevărată capodoperă provenită din imaginația debordantă a unuia dintre cei mai mari artiști contemporani români, Gigi Căciuleanu. Cu ajutorul fermecătoarei muzici a lui Antonio Vivaldi, s-au explorat toate anotimpurile ce se aștern în sufletele oamenilor, de la iubire… la furie, de la dorința de a fi integrat în societate… la dorința de a ieși din mulțime, de la exuberanță… la suferință.“  (Raluca Medeleanu, Special Arad)

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).