„Vivaldi şi Anotimpurile“, online – muzica se împleteşte cu arta teatrală în viziunea lui Gigi Căciuleanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/vivaldi-si-anotimpurile-online-muzica-se-impleteste-cu-arta-teatrala-in-viziunea-lui-gigi-caciuleanu/

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită să vă instalaţi comod în fotolii, ca şi când aţi fi în sala de spectacol, şi să vizionaţi înregistrarea unui spectacol care a făcut deliciul publicului în stagiunile precedente.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2020

În zilele de luni şi vineri, de la ora 20.30, vă propunem câte o producţie din stagiunile trecute care, prin intermediul internetului şi al dumneavoastră, continuă să fie vie şi relevantă.

Luni, 18 mai, vă aşteptăm pe canalul de YouTube al Companiei (https://www.youtube.com/channel/UCyxzwhJj5ZiGWMc_–fY20Q) să vizionaţi „Vivaldi şi Anotimpurile“, un spectacol de Gigi Căciuleanu, după o idee de regie și concept spațial de Dan Mastacan.

După succesul extraordinar pe care l-a avut „Carmina Burana“, Gigi Căciuleanu, revine la Teatrul Național Târgu-Mureș pentru a lucra cu dansactorii Companiei „Liviu Rebreanu“.

De această dată, regizorul-coregraf folosește acordurile inconfundabile ale muzicii lui Antonio Vivaldi într-un spectacol ce readuce pe scena Naționalului târgumureșean poezia mișcării și lumea plină de mister și fantezie a unuia dintre cei mai importanţi artiști români contemporani.

Din distribuţie fac parte: Monica Ristea, Bordás Attila, Cristina Iuşan, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Costin Gavază, Anca Loghin, Rareş Budileanu, Raisa Ané, Luchian Pantea, Georgiana Gherghu, Claudiu Banciu, Mihaela Mihai, Delia Martin, Cristina Holtzli, Alexandru-Andrei Chiran, Tiberius Vasiniuc, Sergiu Marocico, Bianca Fărcaş, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Claudia-Erika Domokos, Gabriela Bacali, Denisa Badea, Claudiu Ştian, Robert Oprea şi Ștefan Mura.

Scenariul, regia și coregrafia au fost semnate de Gigi Căciuleanu, realizarea decorului, designul costumelor și conceptul afișului îi aparţin Măriucăi Ignat, textul Sonet Baroc nr. 7 a fost scris de Beney Zsuzsa şi tradus de Paul Drumaru, Lighting design-ul a fost realizat de Daniel Klinger, asistentă de coregrafie a fost Cristina Iuşan, iar asistent de regie a fost Laurenţiu Blaga.

Premiera spectacolului a avut loc pe 30 septembrie 2015, la Sala Mare.

Despre „Vivaldi şi Anotimpurile“, în presă:

„Slujindu-se de binecunoscuta compoziţie pentru a face din ea un spectacol de teatru coregrafic, nutrind poate aceleaşi îndoieli încercate odinioară de Vivaldi, Gigi Căciuleanu a mizat pe caracterul de artă pe de o parte completă, dacă nu cumva chiar hiper-completă a teatrului.“ (Mircea Morariu – Adevărul)

„Anotimpurile lui Gigi Căciuleanu caută omul, descriu coagularea și disoluția relațiilor umane citite în anotimpurile stărilor omenești.“ (Oana Cristea Grigorescu – Radio Cluj)

„Trupa Teatrului Național Târgu-Mureș a pus în scenă o adevărată capodoperă provenită din imaginația debordantă a unuia dintre cei mai mari artiști contemporani români, Gigi Căciuleanu. Cu ajutorul fermecătoarei muzici a lui Antonio Vivaldi, s-au explorat toate anotimpurile ce se aștern în sufletele oamenilor, de la iubire… la furie, de la dorința de a fi integrat în societate… la dorința de a ieși din mulțime, de la exuberanță… la suferință.“  (Raluca Medeleanu, Special Arad)

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.