Vizite cu ghidaj tematic gratuit la Muzeul Colecţiilor de Artă din Capitală, pe 13 şi 26 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/vizite-cu-ghidaj-tematic-gratuit-la-muzeul-colectiilor-de-arta-din-capitala-pe-13-si-26-iulie/

Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti organizează o serie de vizite lunare cu ghidaj tematic gratuit, întâlnirile din iulie având loc pe 13 şi 26 ale lunii, iar tema fiind ,,Bijuterii şi piese de argintărie în colecţia fraţilor Béatrice şi Hrandt Avakian”.

Un articol de Andrada Văsii|11 iulie 2013

Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti organizează o serie de vizite lunare cu ghidaj tematic gratuit, întâlnirile din iulie având loc pe 13 şi 26 ale lunii, iar tema fiind ,,Bijuterii şi piese de argintărie în colecţia fraţilor Béatrice şi Hrandt Avakian”.

Muzeul Colecţiilor de Artă, unic în peisajul cultural românesc, reuneşte în spaţiile unei vechi clădiri de patrimoniu – Palatul Romanit – o serie de colecţii valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverşi colecţionari, personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Colecții de amploare

Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecţii ca entităţi de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia şi de a reda personalitatea şi preocupările colecţionarilor, notează Mediafax.

Fraţii Béatrice şi Hrandt Avakian şi-au alcătuit colecţiile independent, manifestând însă o predilecţie comună pentru arta orientală, explicabilă şi prin obârşia familiei, originară din Siria. Colecţia lor se constituie într-un ansamblu complex de artă românească, europeană şi orientală, în cadrul căruia sunt dominante, atât prin numărul, cât şi prin valoarea lor piesele de artă extrem-orientală.

De la bijuterii la sticlărie și textile

Donaţia, unitară prin dominantele ei, atestă înclinaţiile predilecte ale fiecăruia dintre cei doi fraţi. Béatrice Avakian (1905 – 1996) a fost pasionată de bijuterii, miniaturi de lemn şi fildeş, broderie, cristaluri de Boemia şi pictură, în timp ce Hrandt Avakian (1900 – 1990) era atras de piese arheologice, sticlărie romană, statuete din bronz, textile şi ceramică.

Info:

Participarea se face numai pe bază de înscriere prin e-mail, la [email protected], sau prin telefon, la 021.314.81.19. Tariful reprezintă preţul biletului de acces în muzeu, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Foto credit: Muzeul Național de Artă al României (Facebook)

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".