Vlad Ivanov şi Rodica Mandache, premiaţi pentru Teatru Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-si-rodica-mandache-premiati-pentru-teatru-radiofonic/

Actorii Rodica Mandache, Vlad Ivanov şi Ana Maria Bălescu au fost premiaţi la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, pentru rolurile realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2014

Festivitatea oficială de premiere a laureaţilor celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa lui Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta, a directorului Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, şi a lui Idalberto Fei, preşedintele juriului, notează Mediafax.

La începutul festivităţii, Oltea Şerban-Pârâu şi Attila Vizauer, redactor-şef al Redacţiei Teatru, au oferit trei premii speciale unor actori români, pentru roluri excepţionale realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Astfel, Rodica Mandache a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele „Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă” şi „Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”, după un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu, regia artistică aparţinându-i lui Petru Hadârcă.

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

De asemenea, Vlad Ivanov a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul El din spectacolul „Patru povestiri”, de Petre Barbu, în regia artistică a lui Attila Vizauer, iar Ana Maria Bălescu a primit premiul pentru celmai bun debut, în spectacolul „Nopţile gri ale pisicii albastre”, de Emil Cătălin Neghină, în regia artistică a lui Gavriil Pinte.

44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări

Creatori, specialişti, dar şi iubitori de teatru radiofonic au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România între 16 şi 21 iunie, la Bucureşti, sub înaltul patronaj al principesei Margareta. Anul acesta au intrat în concurs 44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări din întreaga lume.

Obiectivul festivalului a fost acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, care au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Vlad Ivanov

Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – foto Alexandru Dolea

Juriul evenimentului a fost format din personalităţi şi profesionişti de renume, precum Idalberto Fei, regizor şi dramaturg italian (preşedinte), Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia, Alison Hindell, redactor-şef al departamentului Teatru al BBC, Marea Britanie, Cristina Modreanu, critic de teatru, şi Domnica Ţundrea, realizator la redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

Laureaţii celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova au fost creatori de teatru din Germania, Italia, Rusia, Croaţia şi România.

Astfel, la secţiunea „teatru scurt”, locul I a revenit spectacolului „Happy Birthday, Darling”, de Dmitriy Nikolaev (Radio Russia), locul al II-lea a fost ocupat de „Countdown”, de Ion Andrei Puican (Radio România), iar locul al III-lea a fost câştigat de „Roundabout Dance About the Days of the Week”, de Jasna Mesaric (Radio Croaţia).

În ceea ce priveşte secţiunea „radio dramă”, locul I a revenit spectacolului „Metamorfoza”, de Ion Andrei Puican (Radio România), pe locul al II-lea s-a situat „Anna Livia Plurabelle”, de Grace Yoon (Rundfunk Berlin-Brandenburg, Germania), iar pe locul al III-lea s-a situat spectacolul „Amore Mio – Love Songs and Other Stuff”, de Stefano Giannotti (Südwestrundfunk, Germania).

Foto cu Vlad Ivanov şi Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – radiocraiova.ro / Alexandru Dolea

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.