Vlad Ivanov şi Rodica Mandache, premiaţi pentru Teatru Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-si-rodica-mandache-premiati-pentru-teatru-radiofonic/

Actorii Rodica Mandache, Vlad Ivanov şi Ana Maria Bălescu au fost premiaţi la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, pentru rolurile realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2014

Festivitatea oficială de premiere a laureaţilor celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa lui Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta, a directorului Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, şi a lui Idalberto Fei, preşedintele juriului, notează Mediafax.

La începutul festivităţii, Oltea Şerban-Pârâu şi Attila Vizauer, redactor-şef al Redacţiei Teatru, au oferit trei premii speciale unor actori români, pentru roluri excepţionale realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Astfel, Rodica Mandache a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele „Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă” şi „Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”, după un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu, regia artistică aparţinându-i lui Petru Hadârcă.

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

De asemenea, Vlad Ivanov a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul El din spectacolul „Patru povestiri”, de Petre Barbu, în regia artistică a lui Attila Vizauer, iar Ana Maria Bălescu a primit premiul pentru celmai bun debut, în spectacolul „Nopţile gri ale pisicii albastre”, de Emil Cătălin Neghină, în regia artistică a lui Gavriil Pinte.

44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări

Creatori, specialişti, dar şi iubitori de teatru radiofonic au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România între 16 şi 21 iunie, la Bucureşti, sub înaltul patronaj al principesei Margareta. Anul acesta au intrat în concurs 44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări din întreaga lume.

Obiectivul festivalului a fost acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, care au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Vlad Ivanov

Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – foto Alexandru Dolea

Juriul evenimentului a fost format din personalităţi şi profesionişti de renume, precum Idalberto Fei, regizor şi dramaturg italian (preşedinte), Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia, Alison Hindell, redactor-şef al departamentului Teatru al BBC, Marea Britanie, Cristina Modreanu, critic de teatru, şi Domnica Ţundrea, realizator la redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

Laureaţii celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova au fost creatori de teatru din Germania, Italia, Rusia, Croaţia şi România.

Astfel, la secţiunea „teatru scurt”, locul I a revenit spectacolului „Happy Birthday, Darling”, de Dmitriy Nikolaev (Radio Russia), locul al II-lea a fost ocupat de „Countdown”, de Ion Andrei Puican (Radio România), iar locul al III-lea a fost câştigat de „Roundabout Dance About the Days of the Week”, de Jasna Mesaric (Radio Croaţia).

În ceea ce priveşte secţiunea „radio dramă”, locul I a revenit spectacolului „Metamorfoza”, de Ion Andrei Puican (Radio România), pe locul al II-lea s-a situat „Anna Livia Plurabelle”, de Grace Yoon (Rundfunk Berlin-Brandenburg, Germania), iar pe locul al III-lea s-a situat spectacolul „Amore Mio – Love Songs and Other Stuff”, de Stefano Giannotti (Südwestrundfunk, Germania).

Foto cu Vlad Ivanov şi Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – radiocraiova.ro / Alexandru Dolea

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.