Vlad Mugur, Ionel Fernic şi Willem Dafoe – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-mugur-john-dillinger-si-willem-dafoe-stiati-ca/

Într-o zi de 22 iulie (2001) se stingea din viaţă Vlad Mugur, unul dintre cei mai importanţi şi apreciaţi regizori ai teatrului românesc.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2015

Vlad Mugur – i se spunea “Meşterul” – debuta ca regizor şi asistent universitar la clasele profesorilor Aura Buzescu şi Nicolae Baltateanu, ajutând la formarea celor mai bune promoţii de actori pe care le-a dat şcoala românească.

Mugur numea de Platina promoţia din care au făcut parte Constantin Codrescu, Vasile Niţulescu, Olga Tudorache, Florin Vasiliu, Matei Alexandru şi Ludovic Antal şi de Aur promoţia lui George Constantin, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Silviu Stănculescu, Silvia Popovici şi Gina Patrichi. Straduintele i-au fost reprezentate de Nationalul din Craiova, unde a fost repartizat dupa absolvirea Institutului impreuna cu o parte a Promotiei de Aur: Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Victor Rebengiuc, Sanda Toma, Dumitru Rucăreanu.

Puţini ştiu că bunicul său dinspre mama, Constantin Grigoriu, a înfiinţat Opereta Română, iar Gheorghe Demetrescu Mugur, bunicul după tată, a fost profesorul Regelui Carol al II-lea, directorul Fundaţiilor Regale şi al Radiodifuziunii Române. De asemenea, părinţii lui Vlad Mugur au fost cununaţi de către Prinţul Carol şi de Regina Elena, iar el a fost botezat de Regele Mihai, fiind ţinut în braţe de Regina Elena. Tatăl său, Val, regizor de teatru, a fost epurat şi exilat la Resiţa, bunicul a fost dat afară din postul de director al Radiodifuziunii, iar casele din Bucuresti şi Mangalia le-au fost confiscate. Vlad Mugur însuşi avea să cunoască, în timpul lui Petru Groza, supliciile închisorii.

Tot într-o zi de 22 iulie:

1456: Strălucită victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

2009: Cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Durata maximă a fost de 6 minute și 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est. O eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.

2011: În două atacuri din Norvegia, 77 de oameni mor, zeci sunt răniți. Atacurile au fost lansate împotriva guvernului, populației civile și unei tabere de vară. Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost arestat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

S-au născut:

1882: Edward Hopper, pictor american (d. 1967)

1946: Mireille Mathieu, cântăreață franceză

1951: P.F. Daniel Ciobotea, Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (2007), membru de onoare al Academiei Române (2007)

1955: Willem Dafoe, actor american

1967: Ileana Șipoteanu, solistă română de muzică ușoară

1992: Selena Gomez, actriță și cântăreață americană

S-au stins din viaţă:

1934: John Dillinger, jefuitor american de bănci (n. 1903)

1938: Ionel Fernic, compozitor român (n. 1901)

2001: Vlad Mugur, regizor român de teatru (n. 1927)

2004: Sacha Distel, cântăreț francez (n. 1933)

Foto cu: Vlad Mugur, John Dillinger şi Willem Dafoe – cinemagia, wikipedia, facebook

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

18
/11
/22

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

08
/04
/20

De la strângeri de fonduri pentru cei care au nevoie de sprijin în această perioadă, la diferite activități adaptate zilelor în care #stămacasă, români din toată țara continuă să creeze noi inițiative pe Facebook, cu scopul de a aduce un impact pozitiv în lupta cu epidemia de COVID-19. Indiferent de tema abordată, acestea reușesc să folosească instrumentele online pentru a aduce împreună comunități și a găsi soluții la dificultățile cu care se confruntă.