,,Vlaicu-vodă’’: noile talente excelează la Teatrul Studențesc din Pod
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlaicu-voda-noile-talente-exceleaza-la-teatrul-studentesc-din-pod/

Teatru cu tradiţie, Teatrul Studenţesc Podul a montat luni, 11 martie, la Casa de Cultură a Studenţilor, piesa ,,Vlaicu Vodă” într-un decor minimalist, dar încărcat de seminificaţie.

Un articol de Andrada Văsii|12 martie 2013

Teatrul Studențesc ,,Podul” a realizat luni, 11 martie, o nouă montare a spectacolului ,,Vlaicu Vodă”. Reprezentația a făcut parte din stagiunea aniversară a Teatrului Studențesc Podul ,,45 de ani”.

Tradiția spune că la Teatrul Studențesc Podul, actorii noi își confecționează singuri decorul și, într-un fel, acest lucru s-a văzut și la piesa Vlaicu Vodă. Scena este animată de un decor simplu, dar încărcat de semnificație, folosit pe tot parcursul piesei la adevărata lui valoare.

Beneficiind de coordonarea lui Mihai Munteniță, cel care s-a îngrijit cu multă meticulozitate ca piesa să decurgă într-o manieră armonioasă, piesa Vlaicu Vodă a depășit granițele simple ale unei relatări presărate cu informații despre zbuciumul poporului român. Monologul lui Vlaicu, personaj jucat de către Ştefan Mohor, a acapart sala încă din primele momente, atrăgând privirile spectatorilor.

Povestea alternează între trei planuri: discuțiile pline de tâlc dintre Vlaicu și Grue-interpretat de către Gabriel Zaharia-, povestea de dragoste dintre Anca (Oana Paraschivu) și Mircea (Mircea Iordache), dar și relația mamă (doamna Clara)-fiu (Vlaicu); situația politică estompându-se pe fondul încărcăturii emoționale.

Mircea, un personaj juvenil, care oscilează între dragostea pentru Anca și dorința de a se însura cu ea având binecuvântarea lui Vodă, este pus în imposibilitatea de a decide: să ia puterea după ce îl va omorî pe Vodă, ajutat fiind de către Clara, sau să se însoare cu Anca pur și simplu.

Doamna Clara, interpretată cu multă dăruire și talent de către Raluca Caragioiu, a dominat scena atât prin scenele pe care le are cu Vodă, cât și prin monologul ei proiectat asupra situației politice în care se află. Clara este un personaj puternic, o mamă nemulțumită de atitudinea politică a fiului său, dar și o femeie care țese intrigi spre binele Ancăi.

Echipa de la Teatrul Studențesc Podul, sub îndrumarea lui Mihai Munteniță, a reușit să monteze o piesă demnă de laudă și de vizionare; încordarea și angoasa au fost păstrate până în ultimul moment de către actori, finalul venind melodios pe fundalul unei doine. Oana Paraschivu reușește să emoționeze întreg publicul prin modul în care interpretează pasajul de final, lăsându-i pe toți cu întrebări referitoare la soarta lui Vodă.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

22
/09
/14

TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”, prezentat de violoncelistul RĂZVAN SUMA, între 28 septembrie - 24 octombrie 2014.

22
/09
/14

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu”, parte a proiectului „Moştenirea lui Brâncoveanu”, demarează pe23 septembrie. Evenimentul este dedicat celor 300 de ani care s-au scurs de la moartea marelui voievod şi martir Constantin Brâncoveanu. Proiectul mai include alte două componente, “Ctitorul Brâncoveanu“ și “Momente din viaţa Brâncovenilor”.

22
/09
/14

Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Violoncel, au fost desemnaţi duminică seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul Nr. 1 pentru Violoncel și Orchestră de D. Șostacovici.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

20
/09
/14

Teatrul Naţional Bucureşti a deschis stagiunea săptămâna trecută cu patru spectacole ale Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău: „Amorul dănţuie şi feste joacă”, după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilache; „12 scaune” după Ilf şi Petrov în regia lui de Petru Hadârcă; „Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, în regia Luminiţei Ţâcu şi „Hronicul găinarilor” după Aureliu Busuioc. în regia lui Petru Hadârcă.

20
/09
/14

Majoritatea criticilor spun despre el că este "(pur şi simplu) cel mai bun scriitor de proză scurtă din România". Răzvan Petrescu, autorul volumelor: "Foxtrot XX", "Rubato" sau "Variaţiuni pe o temă de Vater-Puccini", împlineşte, astăzi, 58 de ani.

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.

19
/09
/14

Telespectatorii vor putea revedea la TVR 2, luni, 22 septembrie, de la ora 19.10 (partea I) şi de la ora 20.35 (partea a II-a), spectacolului Casei de Producţie TVR „Hedda Gabler”, în regia artistică a lui Dominic Dembinski, producţie care a primit Premiul pentru teatru TV al anului 2013, în cadrul ediţiei a XXII-a a Galei Premiilor UNITER. Spectacolul este difuzat simultan şi de TVR HD.