Voci feminine din filmul românesc şi maghiar, la Festivalul „Ceau, Cinema!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/voci-feminine-din-filmul-romanesc-si-maghiar-la-festivalul-ceau-cinema/

Două dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an realizate de regizoare din România şi Ungaria, precum şi o discuţie despre noile voci feminine din cinematografie vor face parte dintr-o secţiune specială la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2022

Spectatorii vor putea să vadă „Crai nou” (2021, România), debutul în regie al Alinei Grigore, şi „Lucruri pentru care merită să plângi” (2021, Ungaria), primul lungmetraj realizat de regizoarea româno-maghiară Cristina Groşan. Secţiunea este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

„Crai nou” are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaţilor din familia sa disfuncțională. Filmul a câştigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

„Lucruri pentru care merită să plângi” e o dramedie despre încercările disperate ale unei tinere femei de 30 de ani de a intra, în sfârșit, în rând cu lumea serioasă. Filmul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Alina Grigore, Cristina Groşan şi actriţa Judith State, care va prezenta la „Ceau, Cinema!” cel mai nou film al său, „R.M.N.” (2022, r. Cristian Mungiu), vor participa de asemenea la o dezbatere despre noile voci feminine din cinematografie.

„Mă bucur că suntem alături de Ceau, Cinema! şi la această a noua ediţie şi să susţinem vocile feminine din cinematografia română şi nu numai. Ultimul an a adus în atenţie pe plan internaţional tot mai multe cineaste şi poveştile lor puternice, aşa că salutăm includerea în selecţia din acest an a festivalului a unei asemenea secţiuni”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Proiecţiile de la ediţia a noua a „Ceau, Cinema!” vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram.

„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.