Voci feminine din filmul românesc şi maghiar, la Festivalul „Ceau, Cinema!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/voci-feminine-din-filmul-romanesc-si-maghiar-la-festivalul-ceau-cinema/

Două dintre cele mai apreciate filme ale ultimului an realizate de regizoare din România şi Ungaria, precum şi o discuţie despre noile voci feminine din cinematografie vor face parte dintr-o secţiune specială la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2022

Spectatorii vor putea să vadă „Crai nou” (2021, România), debutul în regie al Alinei Grigore, şi „Lucruri pentru care merită să plângi” (2021, Ungaria), primul lungmetraj realizat de regizoarea româno-maghiară Cristina Groşan. Secţiunea este susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

„Crai nou” are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaţilor din familia sa disfuncțională. Filmul a câştigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

„Lucruri pentru care merită să plângi” e o dramedie despre încercările disperate ale unei tinere femei de 30 de ani de a intra, în sfârșit, în rând cu lumea serioasă. Filmul a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo.

Alina Grigore, Cristina Groşan şi actriţa Judith State, care va prezenta la „Ceau, Cinema!” cel mai nou film al său, „R.M.N.” (2022, r. Cristian Mungiu), vor participa de asemenea la o dezbatere despre noile voci feminine din cinematografie.

„Mă bucur că suntem alături de Ceau, Cinema! şi la această a noua ediţie şi să susţinem vocile feminine din cinematografia română şi nu numai. Ultimul an a adus în atenţie pe plan internaţional tot mai multe cineaste şi poveştile lor puternice, aşa că salutăm includerea în selecţia din acest an a festivalului a unei asemenea secţiuni”, declară Theo Nissim, fondatorul Conceptual Lab.

Proiecţiile de la ediţia a noua a „Ceau, Cinema!” vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram.

„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

18
/08
/22

Era anul 1998, la Costinești, când regizorul Cornel Todea, inițiatorul programului, definea Gala Tânărului Actor HOP ca „teritoriul oferit paradoxului de a te putea afirma pe tine prin și alături de ceilalți”, ca „teritoriul oferit îndrăznelii de a fi tu însuți”, „curajului de a experimenta”.