Vocile solidarității (Voices of Solidarity) se vor auzi la a XXV-a ediție de FITS
https://www.ziarulmetropolis.ro/vocile-solidaritatii-voices-of-solidarity-se-vor-auzi-la-a-xxv-a-editie-de-fits/

În anul 2018, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, prin intermediul Teatrului Naţional „Radu Stanca”, este partener într-un nou proiect european, Voices of Solidarity (VOICES), alături de următoarele organizaţii: ArtReach LTD- coordinator de proiect- Museo dei Bambini Roma, CESIE Palermo şi Altonale GmbH Hamburg.

Un articol de Liliana Matei|9 iunie 2018

Acest proiect este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Inițiativa își propune să aducă în lumină importanța și provocările obținerii libertății și integrarea refugiaților în comunitățile gazdă, în contextul în care Uniunea Europeană este pusă în faţa unor situaţii şi provocări inedite -rezultat al propriilor ei transformări.

Astfel, trei spectacole incluse în programul ”Voices of Solidarity” au fost incluse în programul ediției a XXV-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

BORDERLINE, un spectacol de dans în spații publice produs de Altonale, Proiectul european VOICES și STAMP Festival, ne vorbește despre limite și cum pot ele fi depășite. Trei dansatori, cântăreți și muzicieni se provoacă reciproc (în public), dar în același timp se apropie unul de celălalt. Prin mișcare, muzică vocală și instrumentală, ei explorează, invadează și își înving constrângerile. Prin voința lor fermă de a lua atitudine, ei găsesc, în spatele zidurilor, deschidere și toleranță.

BEHIND THE WALL, producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, vorbește despre migrație – una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel mondial, dar mai ales în spațiul european. Felul în care oamenii, instituțiile, statele răspund la această problemă, ne definește. Artistul grafic Dan Perjovschi reflectă acest subiect controversat, cu empatie și acuitate, prin desenele sale. Alături de el, au contribuit Adriana Bârză-Cristea (coregrafie și concept), Claudiu Urse (muzică), Diana Fufezan și Ali Deac (teatru-dans) În spectacolul Behind the Wall regăsim elemente ce țin de artă urbană, teatru, dans, muzică, ce vin să susțină necesitatea dezbaterii si conștientizării problematicii refugiațiilor din Europa la nivel social – prin intermediul desenelor de tip comentariu social- și individual-prin intermediul unor scurte monologuri transpuse în mișcare de către cei 2 dans-actori. Aceste monologuri nonverbale au la baza gânduri, idei, trăiri și stări, regăsite în interviurile unor refugiați din Siria, Afganistan, Republica Democrata Congo, Somalia și România.

WHEEZE: WINDS OF CHANGE, de Parrabbola, un spectacol în care implicarea și creația sunt cheile descifrării mesajului final. Wheeze, Generalissima, Vântul Schimbării – iată doar câteva dintre personajele care vor îndemna spectatorii să participe activ la reprezentație, alăturându-și vocile, trăind, respirând și vorbind liber.

Biletele pentru FITS 2018 pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală (str. Nicolae Bălcescu nr. 17), de marți până sâmbătă, între 11:00 – 18:00, și duminică, în intervalul 10:00 – 14:00. Bilete online și mai multe informații despre spectacolele programate se găsesc pe www.sibfest.ro. Prețul biletelor achiziționate online, de pe site-ul festivalului, au același preț ca la Agenția Teatrală. Prețul biletelor achiziționate direct de pe platforma entertix.ro variază în funcție de opțiunile de tipărire și livrare alese de cumpărător.

Foto: Sebastian Marcovici, FITS

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).