Volkhard Steude, în premieră în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/volkhard-steude-in-premiera-in-romania/

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, şi pianista Cătălina Butcaru vor susţine, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din Bucureşti, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai şi la Filarmonica Banatul din Timişoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2016

Recitalurile se vor desfășura sub patronajul Excelenței Sale, Ambasadorul  Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger. Cei doi muzicieni se află pentru prima dată împreună pe scenele din România.

Programul prezentat este unul atractiv și variat, menit să pună în valoare calitățile celor doi interpreți și să ofere publicului o plăcută călătorie muzicală însoțită de sonorități de la cele mai clare, inocente, pure sau efervescente, cum se întâmplă în Sonata primăverii de Beethoven, la cele învolburate, pasionale sau pline de resemnare din lucrările lui Dvorak și Strauss, pentru a se ajunge la un anume rafinament și timbralitate tipice muzicii franceze, prin celebra lucrare Tzigane Rhapsodie a lui Ravel.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Turneele sale în Europa și Japonia, dar și impresionanta discografie, coturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum și publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanța și stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obținut diploma de solist.

PROGRAM:

L.van Beethoven: Sonata pentru vioară și pian nr.5 op.24 in fa major  ” Sonata primăverii”

Dvorak: 4 piese romantice op.75

R.Strauss: Sonata pentru vioară și pian op.18

Ravel: Tzigane Rhapsodie

Foto: Volkhard Steude – facebook

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.