Voltaire, Pasternak & Ioana d’Arc
https://www.ziarulmetropolis.ro/voltaire-pasternak-si-ioana-darc-stiati-ca/

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul şi filozoful Iluminismului francez, Voltaire – spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluţia din 1789.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2017

François-Marie Arouet (Voltaire) a rămas celebru pentru… „ocara sa periculoasă”. Atunci când au fost îndepărtați jumătate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, că ar fi fost mai bine să fi fost eliberați jumătate din măgarii de la curtea regală.

Pe de altă parte a devenit cunoscut și pentru toleranța sa. Astfel și-a exprimat odată punctul său contradictoriu față de un adversar: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați.”

Pe 29 mai 1778, preotul de la Saint-Sulpice vine să-şi vadă enoriaşul muribund. Încercă să-l facă să se dezică de convingerile sale, pentru a-l spovedi, însă când însă îl invocă pe Iisus, Voltaire îl opreşte: “Pentru numele lui Dumnezeu, nu-mi vorbiţi de omul acela!”.

O zi mai târziu, filozoful îşi dădea duhul. Cei care au fost de față spun că, înainte de a muri, Voltaire „își mușca degetele și își vâra mâinile în oala de noapte, luând și mâncând tot ce se afla acolo

Tot într-o zi de 30 mai:

1431: La Rouen, Franța, Ioana d’Arc, în vârstă de 19 de ani, este arsă pe rug de către un tribunal dominat englez. Din acest motiv, Biserica Catolică amintește această zi ca sărbătoare a Sf. Ioana d’Arc.

1915: Primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak; sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor.

1945: Începe procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați: Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Sentința va fi pronunțată la 4 iunie 1945.

1985 Norvegienii de la A-ha lansau albumul de debut, Hunting High and Low

S-au născut:

1672: Petru cel Mare, țar al Rusiei (d. 1725)

Doina Cornea

Doina Cornea

1875: Giovanni Gentile, filosof italian (d. 1944)

1929: Doina Cornea, disidentă anticomunistă română

„Dacă ar fi să aleg o epocă în care vreau să trăiesc ar fi tot asta, pentru că a fost foarte interesantă şi foarte frumoasă. Am putut face ceva şi am făcut ceva, nu neg acest lucru. De asemenea, nu aş alege nici altă ţară în care să trăiesc” – Doina Cornea.

A rămas în conştiinţa românească drept un simbol al disidenţei anticomuniste din perioada regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu. A difuzat nenumărate texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie internă. După schimbarea regimului politic a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului, numărându-se printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile.

S–au stins din viaţă

1431: Ioana d’Arc, eroină națională a Franței (n. 1412)

1593: Christopher Marlowe, dramaturg englez (n. 1564)

1640: Peter Paul Rubens, pictor și desenator olandez (n. 1577)

1744: Alexander Pope, poet englez (n. 1688)

1778: Voltaire, filosof și scriitor iluminist francez (n. 1694)

1960: Boris L. Pasternak, poet, prozator și traducător rus, laureat al Premiul Nobel (n. 1890)

Foto cu: Voltaire, Pasternak şi Ioana d’Arc – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.