Voltaire, Pasternak & Ioana d’Arc
https://www.ziarulmetropolis.ro/voltaire-pasternak-si-ioana-darc-stiati-ca/

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul şi filozoful Iluminismului francez, Voltaire – spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluţia din 1789.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2017

François-Marie Arouet (Voltaire) a rămas celebru pentru… „ocara sa periculoasă”. Atunci când au fost îndepărtați jumătate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, că ar fi fost mai bine să fi fost eliberați jumătate din măgarii de la curtea regală.

Pe de altă parte a devenit cunoscut și pentru toleranța sa. Astfel și-a exprimat odată punctul său contradictoriu față de un adversar: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați.”

Pe 29 mai 1778, preotul de la Saint-Sulpice vine să-şi vadă enoriaşul muribund. Încercă să-l facă să se dezică de convingerile sale, pentru a-l spovedi, însă când însă îl invocă pe Iisus, Voltaire îl opreşte: “Pentru numele lui Dumnezeu, nu-mi vorbiţi de omul acela!”.

O zi mai târziu, filozoful îşi dădea duhul. Cei care au fost de față spun că, înainte de a muri, Voltaire „își mușca degetele și își vâra mâinile în oala de noapte, luând și mâncând tot ce se afla acolo

Tot într-o zi de 30 mai:

1431: La Rouen, Franța, Ioana d’Arc, în vârstă de 19 de ani, este arsă pe rug de către un tribunal dominat englez. Din acest motiv, Biserica Catolică amintește această zi ca sărbătoare a Sf. Ioana d’Arc.

1915: Primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak; sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor.

1945: Începe procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați: Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Sentința va fi pronunțată la 4 iunie 1945.

1985 Norvegienii de la A-ha lansau albumul de debut, Hunting High and Low

S-au născut:

1672: Petru cel Mare, țar al Rusiei (d. 1725)

Doina Cornea

Doina Cornea

1875: Giovanni Gentile, filosof italian (d. 1944)

1929: Doina Cornea, disidentă anticomunistă română

„Dacă ar fi să aleg o epocă în care vreau să trăiesc ar fi tot asta, pentru că a fost foarte interesantă şi foarte frumoasă. Am putut face ceva şi am făcut ceva, nu neg acest lucru. De asemenea, nu aş alege nici altă ţară în care să trăiesc” – Doina Cornea.

A rămas în conştiinţa românească drept un simbol al disidenţei anticomuniste din perioada regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu. A difuzat nenumărate texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie internă. După schimbarea regimului politic a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului, numărându-se printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile.

S–au stins din viaţă

1431: Ioana d’Arc, eroină națională a Franței (n. 1412)

1593: Christopher Marlowe, dramaturg englez (n. 1564)

1640: Peter Paul Rubens, pictor și desenator olandez (n. 1577)

1744: Alexander Pope, poet englez (n. 1688)

1778: Voltaire, filosof și scriitor iluminist francez (n. 1694)

1960: Boris L. Pasternak, poet, prozator și traducător rus, laureat al Premiul Nobel (n. 1890)

Foto cu: Voltaire, Pasternak şi Ioana d’Arc – wikipedia