Volume de Marius Chivu si Dan C. Mihailescu, nominalizate la premiul pentru Cartea Anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/volume-de-marius-chivu-si-dan-c-mihailescu-nominalizate-la-premiul-pentru-cartea-anului/

„Vântureasa de plastic”, de Marius Chivu, şi „I. L. Caragiale şi caligrafia plăcerii”, de Dan C. Mihăilescu, se numără printre volumele nominalizate la ediţia de anul acesta a premiului pentru Cartea Anului, distincţie care va fi decernată pe 23 noiembrie.   Potrivit unui comunicat, volumele nominalizate pentru acest premiu sunt: „Vântureasa de plastic”, de Marius Chivu (editura […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

„Vântureasa de plastic”, de Marius Chivu, şi „I. L. Caragiale şi caligrafia plăcerii”, de Dan C. Mihăilescu, se numără printre volumele nominalizate la ediţia de anul acesta a premiului pentru Cartea Anului, distincţie care va fi decernată pe 23 noiembrie.

 

Potrivit unui comunicat, volumele nominalizate pentru acest premiu sunt: „Vântureasa de plastic”, de Marius Chivu (editura Brumar), „Opere poetice. 1909-1962” de T.S. Eliot; traduceri de Şerban Foarţă, Mircea Ivănescu, Sorin Mărculescu şi Şerban Foarţă & Adriana-Carmen Racoviţă (editura Humanitas Fiction), „Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha”, de Mircea Mihăieş (editura Polirom), „I. L. Caragiale şi caligrafia plăcerii”, de Dan C. Mihăilescu (Editura Humanitas), „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, de Andrei Pleşu (Editura Humanitas), „La pierderea speranţei”, de Nicolae Prelipceanu (Editura Casa de pariuri literare), „Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia”, Nicolae Steinhardt, ediţie critică de George Ardeleanu (editura Polirom), şi „Infinitul dinăuntru. Şase povestiri despre om, societate, istorie”, de Vlad Zografi (editura Humanitas).

 Premiul pentru Cartea Anului, în valoare de 10.000 de lei, acordat de publicaţia România literară, cu sprijinul financiar al Guvernului României, va fi decernat de juriul format din: Nicolae Manolescu – preşedinte, Gabriel Chifu, Cosmin Ciotloş, Sorin Lavric, Simona Vasilache şi Mihai Zamfir.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la sediul din Bucureşti al Uniunii Scriitorilor din România.

Printre câştigătorii ediţiilor trecute se numără Gabriel Liiceanu, cu „Uşa interzisă” (editura Humanitas), în 2002, Monica Lovinescu, pentru „Jurnal III” (editura Humanitas), în 2003, colectivul de traducători, coordonat de Cristian Bădiliţă, pentru traducerea primelor două volume din „Septuaginta” (Editura Polirom), în 2004 şi în 2005, Florina Ilis, pentru „Cruciada copiilor” (editura Cartea Românească), şi Andrei Cornea, pentru „Când Socrate nu are dreptate” (editura Humanitas).

 

 

Sursa: Mediafax

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.