„Vreau acasă”, de la Teatrul Nottara, în Campania umanitară organizată de UNITER, Artiști români pentru Artiști ucraineni
https://www.ziarulmetropolis.ro/vreau-acasa-de-la-teatrul-nottara-in-campania-umanitara-organizata-de-uniter-artisti-romani-pentru-artisti-ucraineni/

Teatrul Nottara se alătură Campaniei umanitare organizate de UNITER împreună cu Instituţii culturale de stat şi independente din România şi Republica Moldova, în scopul strângerii de fonduri pentru artiştii ucraineni.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Pe 2 iunie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, va avea loc spectacolul-lectură Vreau acasă, regia Cristi Juncu, după un scenariu realizat de Cristi Juncu, după următoarele texte: Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, Dicționar de emoții pe timp de război de Elena Astasieva, Plantăm un măr de Irina Gareț, Țara mea (rachetele nucleare) de Liudmila Timoșenko, Copiii noștri de Natalia Blok și Vreau acasă de Oksana Savcenko, texte comisionate de Centrul Philip Arnoult pentru Dezvoltarea Teatrului Internațional (SUA), cu sprijinul lui John Freedman și al Nataliei Bratus. Traducerea textelor este semnată de Raluca Rădulescu.

Vor citi actorii: Rareș Andrici, Laura Vasiliu, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Cristina Stoica Ivanciuc, Andreea Măcelaru Șofron, Mihaela Subțirică, Raluca Gheorghiu, Raluca Jugănaru Grosu, Isabela Neamțu.

Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul la care, alături de actori, va participa traducătoarea Raluca Rădulescu.

„E seară. În Kiev e stare de asediu. Se dă stingerea. Îl sun pe bărbatul pe care îl iubesc. Vorbim despre ziua respectivă. Vorbim despre cum a decurs ziua. Îmi trec încet mâna pe ecran, acolo unde e obrazul lui. Vreau să-l sărut și nu pot. Între noi e un război.”

Ar putea fi începutul unui roman. Ar putea fi începutul unei povești. Astăzi, însă, în primăvara anului 2022, este doar relatarea dureroasă a unei realități pe care o trăiesc pe viu milioane de oameni. Războiul a dat buzna peste lumea noastră. În Ucraina, se moare. În Ucraina, teatrele sunt bombardate. În Ucraina, diferența între viață și moarte o scriu pe cer bombele. În Ucraina, copiii taie cu foarfeca portretul lui Putin. În Ucraina, viața e suspendată.

Vreau acasă, un scenariu de Cristi Juncu, vă propune o imagine emoționantă a unei tragedii contemporane, ca un puzzle din bucăți de inimă sparte și care nu știu cum să se recompună. Spectacolul-lectură pe care vi-l oferim este o călătorie în miezul unei Apocalipse pe care nimeni nu era pregătit s-o trăiască. Este un mic omagiu adus unor oameni care rezistă printre bombe, care visează că într-o zi rănile se vor închide și cerul va fi din nou albastru. Este felul nostru de a fi ÎMPREUNĂ.

Biletele la reprezentația oficială pot fi cumpărate online pe www.mystage.ro.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.