Walk and shoot: noua cultură urbană
https://www.ziarulmetropolis.ro/walk-and-shoot-noua-cultura-urbana/

A apărut în ultima vreme moda workshop-urilor. Am fost la unul de explorare şi fotografie, şi am învăţat câte ceva despre pasiune.

Un articol de Andrei Crăciun|25 iulie 2017

La sfârșitul anului 2014 am ajuns prima dată în Giulești Sârbi. Voiam să fac un reportaj despre cum vine Moș Crăciun la copiii săraci. Atunci, în Ajun, am intrat în Muzeul Culturii Romilor, la o serbare, și tot atunci mi-am făcut primii prieteni în cartier.

În primăvara lui 2015 m-am întors pentru un reportaj despre oamenii care trăiau dintr-o groapă de gunoi de lângă Mânăstira Chiajna. Dintre cei pe care i-am întâlnit pe drum, în nicio casă de om nu am mai găsit ceva comparabil cu bojdeuca doamnei Marcela. O casă care stă să cadă (pe atunci nu aveau apă curentă) în care locuiau (și locuiesc și acum) trei generații. Doamna Marcela a avut opt copii, iar numărul nepoților bate la douăzeci, iar cel al strănepoților… Nu se mai știe.

Am găsit în casa aceea ceva din marea frumusețe a mahalalelor. La rigoare, însă, situația acolo era și a continuat să rămână, cu tot ajutorul pe care am încercat să-l oferim, tragică. Copii fără acte de identitate, care nici la școală nu pot merge, o sărăcie sub-sahariană și o femeie care pleacă în zori cu personalul de Alexandria, ca să vândă napolitane și să mai trăiască o zi.

Am încercat să îi fac tot mai cunoscuți pe oamenii din Giulești, am chemat în curtea Marcelei cineaști să le propun un documentar, am dus acolo avocați și alți oameni ai legii. Am încercat, în trecerea timpului, să deschid cât mai multe priviri către acea lume abandonată și de autorități, lângă un capăt de cale ferată.

Așa am ajuns să duc în curtea doamnei Marcela și oameni de la Walk and Shoot (un proiect dezvoltat de platforma merg.in, la înființarea căreia am lucrat acum doi ani și jumătate).

Celălalt versant al realității

Am văzut mulți oameni veniți să exploreze marginile lumii și am văzut cum puțini dintre ei mai plecau acasă aceiași. Ceva se schimba pentru totdeauna în inimile lor, când vedeau acest versant al realității.

Am tot văzut Walk and Shoot crescând, am văzut clovni urcând în vagoane de marfă care nu mai duceau nicăieri, și fotomodele dansând cu păpuși însângerate, în cele mai bune cadre posibile, iar fotografii amatori explorau tot mai mult, ajungând în forturi de la marginea capitalei (cunoașteți dumneavoastră Asociația Tradiția Militară?), ba chiar aventurându-se în Delta Văcăreștilor, într-o altă poveste.

 

Și adevăr vă spun vouă: se creează o nouă cultură urbană, crește, mai degrabă neștiută, căci doar inițiații o cunosc, în sângele orașelor noastre, pe care nu le-am văzut atât de mult timp, încât ne uităm acum la ele cu dragostea și pofta de viață a unor nou-născuți.

Și puține lucruri sunt mai frumoase în cultura timpului nostru.

Foto: Adi Bulboacă, Ștefan Trăsnea. Fotografii realizate în cadrul workshop-ului Walk & Shoot #6, coordonat de Adi Bulboacă.

Am tot văzut Walk and Shoot crescând, am văzut clovni urcând în vagoane de marfă care nu mai duceau nicăieri, și fotomodele dansând cu păpuși însângerate, în cele mai bune cadre posibile.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".