Weekend cu filme de Oscar la Cinema Elvire Popesco, între 19-21 ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-cu-filme-de-oscar-la-cinema-elvire-popesco-intre-19-21-ianuarie/

Cele mai titrate filme europene ale anului 2017, propuse sau aflate în cursa pentru Oscarul la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”, vor putea fi urmărite în cadrul Oscar Weekend. Evenimentul, care are loc în weekend-ul 19-21 ianuarie, la Cinema Elvire Popesco, se află anul acesta la a patra ediţie.

Un articol de Petre Ivan|16 ianuarie 2018

Cinefilii vor avea ocazia să vizioneze producții cinematografice precum 120 BPM/bătăi pe minut (Robin Campillo, Franța), Marele Premiu la Cannes 2017, Loveless (Andrei Zvyagintsev, Rusia), recompensat la Cannes cu Premiul Juriului, On Body and Soul (Ildiko Enyedi, Ungaria),  marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin,  din 2017, Happy End (Michael Haneke, Austria) și Fixeur (Adrian Sitaru, România).

Oscar Wekend are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 90-a ediție a premiilor Oscar (23 ianuarie). Gala decernării trofeelor va avea loc pe 4 martie.

„Loveless”, este cel mai recent film al regizorului rus Andrei Zvyagintsev (Leviathan, Elena), distins la Cannes cu Premiul Juriului 2017. Pelicula sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Borys și Zhenya divorțează. Certându-se constant, și pe cale să vândă apartamentul, se pregătes separat, de noile lor vieți: Boris, cu prietena sa mai tânără și însărcinată, iar Zhenya cu amantul bogat care-și dorește mult să se căsătorească. Niciunul dintre ei nu pare interesat de copilul lor de 12 ani, Alyosha. Până când acesta dispare. Acțiunea filmului „120 BPM/bătăi pe minut”, regizat de francezul Robin Campillo, Marele Premiu la Cannes 2017, are loc în Franța, la începtul anilor ’90. Pentru că SIDA face nenumărate victime de mai bine de 10 ani, activiștii de la Act Up-Paris își intensifică acțiunile în lupta contra indiferenței generale. Viața lui Nathan, care s-a alăturat grupului de curând, este bulversată de întâlnirea cu Sean, un militant radical. Producția franceză va intra în cinematografele din România începând cu 26 ianuarie 2018.

„Fixeur” în regia lui Adrian Sitaru a avut premiera în 2016, la Festivalul de la Toronto, a fost premiat la Les Arcs European Film Festival pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi cu o menţiune specială a juriului și a fost prezentat în festivaluri internaționale renumite ca Ghent, Cairo, D’A – Festivalul Filmului de Autor din Barcelona, goEast de la Wiesbaden sau Torino. Filmul povestea lui Radu, un tânăr jurnalist care dorește să lucreze în presa internațională. Repatrierea din Franța a unei prostituate minore îi oferă tânărului ocazia de a-și arăta abilitățile de reporter, motiv pentru care pleacă în Transilvania, împreună cu o echipă de la o televiziune franceză, condusă de un jurnalist celebru. La fața locului, sarcina lui Radu se dovedește a fi mult mai complicată decât părea inițial.

„On Body and Saul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din 2017, este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți singuratici, Endre, directorul economic al unui abator, și Maria, noul inspector al calităţii trimis de autorităţi, care descoperă întâmplător un lucru cu totul neobișnuit: au vise recurente identice, în fiecare noapte. Cu o acțiune care se desfășoară pe fundalul crizei migrației în Europa, „Happy End” spune povestea unei familii burgheze din Calais în stilul sumbru și realist al regizorului. Portul francez Calais este unul dintre locurile fierbinți ale migrației din Europa. Numeroși refugiați disperați, care trăiesc în tabere de corturi pe care autoritățile încearcă tot timpul să le dezafecteze, intenționează să treacă în Marea Britanie traversând Canalul Mânecii. Regizorul Michael Haneke a câștigat un premiu Oscar, în 2013, cu filmul „Amour”, o poveste despre dragoste la finalul vieții unui cuplu.

Program Oscar Weekend 2018

Vineri 19 ianuarie

17:30 –  120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța . Urmat de dezbatere

Sâmbătă, 20 ianuarie

14:30 – Fixeur, de Adrian Sitaru (1h 38 min) – România

16:30 – Loveless, de Andrei Zvyagintsev (1h 7 min) – Rusia

19:00 – 120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța  

Duminică, 21 ianuarie

14:00 – On Body and Soul, de Ildiko Enyedi (1h 56 min) – Ungaria

16:30 – 120 BPM/bătăi pe minut, de Robin Campillo (2h 24 min) – Franța

19:30 – Happy End, de Michael Haneke (1h 47min) – Austria

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films si Asociatia Cinemascop in parteneriat cu Ambasada Franței, Institutul Francez din București, Independența Film,  Bad Unicorn, Domestic Film.

Biletele și sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvire Popesco.

Pentru proiecția filmului 120 BPM/bătăi pe minut din 19 ianuarie, urmată de dezbatere pe tema educației sexuale, accesul grupurilor de elevi de liceu care au peste 15 ani și doresc să participe însoțiți de profesor, accesul este gratuit în limita locurilor dispăonibile și se face pe bază de înscriere în prealabil la adresa: [email protected], până pe 17 ianuarie. Pentru proiecțiile filmului 120 BPM/bătăi pe minut din 20 și 21 ianuarie, elevii de liceu care au peste 15 ani au acces la bilete cu valoare de 5 lei. Reducerea se aplică pe baza prezentării legitimației/carnetului de elev.

Foto:  Weekend cu filme de Oscar – filmedefestival.ro/oscar-weekend/

 

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.