Weekend cu trei spectacole Shakespeare, pe scena online a Festivalului INTERFERENȚE 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-cu-trei-spectacole-shakespeare-pe-scena-online-a-festivalului-interferente-2020/

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru INTERFERENȚE continuă cu spectacole puse în scenă de Michal Dočekal, Krystian Lupa, Gábor Tompa, Silviu Purcărete, Alexandru Darie, Milo Rau şi Leta Popescu.

Un articol de Liliana Matei|20 noiembrie 2020

Gábor Tompa, Silviu Purcărete, Alexandru Darie sunt regizorii celor trei montări shakespeariene pe care iubitorii de teatru le pot vedea gratui în acest weekend.

Anul acesta, evenimentul este organizat online de Teatrul Maghiar de Stat Cluj și are trei secțiuni: Orizonturi, din care fac parte majoritatea spectacolelor selectate pentru ediția „pe viu” din acest an; UTE 30, care cuprinde producții de excepţie puse în scenă de fostele sau actualele teatre membre selectate cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea Uniunii Teatrelor din Europa și Off, secțiune dedicată spectacolelor montate de artiști tineri și independenți.

Sâmbătă, 21 noiembrie

20.00 | HORIZONS | www.interferences-huntheater.ro

William Shakespeare: NEGUȚĂTORUL DIN VENEȚIA

Regia: Gábor Tompa

Teatrul Maghiar de Stat Cluj (Cluj-Napoca, România)

„Spectacolul se desfăşoară într-o lume rece, cu tehnologie modernă, unde, în contrast, pasiunile sunt enorme. Pasiuni care înseamnă, în primul rând, narcisism şi egoism. În același timp, aceste personaje sunt, de asemenea, prizonieri ai unor situaţii.

Aici nimeni nu alege să renunţe la tot sau să spună ca nu este interesat de bani. Toți acționează în conformitate cu propriul interes, totul fiind manipulat de către o reţea complexă de interese și alianțe. Desigur, fiecare personaj are emoţii puternice, sincere, are parte de sex, iubire, erotism. Dar personajele nu decid în funcţie de asta. Ei cred doar temporar că aceste lucruri sunt mai importante. Egoismul și interesul propriu intervin în toate deciziile luate”, spune Gábor Tompa.

Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limbile română și engleză.

Durata: 2h 45’

Vizionare gratuită până pe 22 nov., ora 12.00.

Recomandat persoanelor peste 14 ani!

Duminică, 22 noiembrie

12.00 | HORIZONS | www.interferences-huntheater.ro

William Shakespeare: IULIUS CAESAR

Regia: Silviu Purcărete

Teatrul Maghiar de Stat Cluj (Cluj-Napoca, România)

Iulius Caesar, probabil cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare, ne copleșește nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus și camarazii săi senatori republicani uneltesc, în numele binelui comun, împotriva lui Caesar. Însă, odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se dezlănțuie iadul: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm și noi înșine pe același drum, de la primăvara arabă la haosul mondial?”, explică András Visky.

Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limbile română și engleză.

Durata: 1h 50’

Vizionare gratuită până pe 22 nov., ora 20.00

Recomandat persoanelor peste 12 ani!

17.00 | UTE30 | www.interferences-huntheater.ro

William Shakespeare: O POVESTE DE IARNĂ (1994)

Regia: Alexandru Darie

Teatrul Bulandra (București, România)

„Pentru mine, Poveste de iarnă este una dintre cele mai profunde piese ale lui Shakespeare, una foarte specială, care a fost scrisă în ultimii ani creativi ai săi, împreună cu Cymbeline, Furtuna și Macbeth.

Piesa ne povesteşte despre forța extraordinară a teatrului, despre personaje de basm care nu sunt reale, care trăiesc doar pentru o clipă. Aceasta este tocmai imaginea teatrului, unde oamenii se adună pentru a asculta povești care ne impresionează, de parcă ele ar fi adevărate. Acest joc, între real și ireal, este definiția exactă a teatrului. Îmi plac structurile complexe”, afirma Alexandru Darie.

Spectacol în limba română cu subtitrare în limbile maghiară și engleză.

Durata: 2h 4’

Vizionare gratuită: 24 de ore.

Recomandat persoanelor peste 12 ani!

Cele peste 30 de spectacolele care fac parte din programul Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE se pot viziona online, pe pagina http://www.interferences-huntheater, pe pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Interferences.Festival (cele din Secțiunea OFF) și au subtitrare în limbile română, maghiară și engleză.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.