Weekend cultural românesc, la Mons, capitală culturală europeană în 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-cultural-romanesc-la-mons-capitala-culturala-europeana-in-2015/

Mons, capitală culturală europeană în 2015, va găzdui un weekend cultural românesc, în perioada 10 – 12 iulie, la Maison Folie, Institutul Cultural Român (ICR) din Bruxelles.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2015

Weekend cultural românesc, la Mons / Jazz de inspiraţie tradiţională, instalaţii şi ateliere de arte vizuale şi bijuterii din lemn, lumini şi mapping 3D, cinema în aer liber, gastronomie şi vinuri româneşti sunt doar câteva dintre elementele patrimoniului cultural românesc care vor fi prezentate în premieră publicului din capitala culturală a Europei, notează Mediafax.

Artistul vizual Doru Dumitrescu, muzicienii Cătălin Milea şi Ioana Mihai, arhitecţii Alexandra Suciu şi Virgiliu Guraliuc (Visual Skin), Marinela Vasilica Ardelean – specialistă în oenogastronomie -, alături de alţi artişti belgieni vor fi protagonişti, timp de trei zile, la Maison Folie din Mons.

Acest spaţiu va fi transformat, cu ajutorul scenografiei artistei belgiene Anne Desclée, într-o destinaţie turistică şi culturală românească, animată de artiştii români prezenţi la evenimente.

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de „capitală culturală europeană”, pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, ca şi predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii.

Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu alături de Luxembourg.

Foto: Weekend cultural românesc – icr.ro/bruxelles

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.