Weekend la Castel: cine-concert „Metropolis” și cel mai periculos film făcut vreodată. TIFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-la-castel-cine-concert-metropolis-si-cel-mai-periculos-film-facut-vreodata-tiff-2017/

În primul weekend al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie), programul Week-end la Castel revine la Bonţida cu ateliere creative, jocuri şi spectacole pentru cei mici în timpul zilei şi evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Pe 3 și 4 iunie, Castelul Banffy va găzdui proiecția unui film cult care a pus în pericol viețile actorilor și ale echipei, inclasabilul Roar (1981), și cine-concertul Metropolis (1927), o capodoperă a filmului mut, de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani, acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Sâmbătă, pe 3 iunie, de la 21.45, spectatorii vor urmări pe ecran mare Roar, primul și ultimul film regizat de Noel Marshall, producătorul executiv al horror-ului Exorcistul (1973). Producția „celui mai periculos film făcut vreodată”a durat nu mai puțin de 11 ani, iar proiectul aproape i-a ucis pe regizor și pe întreaga lui familie. Se spune că niciunul din cele peste 150 de animale nu a suferit în tot acest proces, însă peste70 dintre membrii echipei și actori, da. Imaginile din film surprind atacuri reale, care au cauzat leziuni pentru care au fost necesare multe intervenții chirurgicale.TRAILERtiff 2017

Filmul urmărește povestea unei familii atacate de animale sălbatice, iar unul dintre rolurile principale este interpretat chiar de către Noel Marshall.Alături de el apare și soția lui la acea vreme, actrița TippiHedren, renumită pentru rolul dinPăsările(r. Alfred Hitchcock), și Melanie Griffith, fiica acesteia. „E un fel de Jawsîn junglă”, scria Variety despre filmul lansat în SUA abia în 2015, film care completează perfect ideea campaniei de imagine TIFF 2017, ce va fi devoalată în această perioadă.

Unul dintre evenimentele de neratat ale ediției va fi cine-concertul Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmoniciide Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Duminică, 4 iunie, de la ora 21:45, în decorul fantastic al Castelului Banffy, distopia futuristă creată de regizorul expresionist Fritz Lang va căpăta noi valențe prin interpretarea grandioasă a orchestrei clujene.

Lansat în 1927, Metropolis a influențat nu numai cinematografia modernă, ci și cultura pop, care de-a lungul timpului a împrumutat și reinterpretat multe dintre elementele simbolice utilizate de Fritz Lang pentru a ilustra societatea anului 2026.

Dirijorul Stefan Geiger are în portofoliu zeci de proiecte de ilustrare sonoră a unor capodopere ale cinematografiei. Conduce din 2002 Orchestra de Tineret din Bremen, iar pentru stagiunea 2016/2017, a fost ales dirijor principal al Orchestrei Simfonice Parana, din Brazilia. A dirijat la Cluj cine-concertele Aventurile Prințului Achmed, în 2013, și Cutia Pandorei, în 2015.

Foto: TIFF 2017 – tiff.ro

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.