Wong Kar Wai, Donald Sutherland & David Hasselhoff – Stiaţi că
https://www.ziarulmetropolis.ro/wong-kar-wai-donald-sutherland-david-hasselhoff-17-iulie/

Ştiaţi că… într-o zi de 17 iulie s-a născut cineastul Wong Kar Wai, unul dintre cei mai apreciaţi realizatori de film ai vremurilor noastre?

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2015

Născut în Shanghai, în 1958, Wong Kar Wai a emigrat în Hong Kong cu părinţii săi, la vârsta de cinci ani. A debutat în film ca scenarist, înainte de a se îndrepta spre regie, în 1988.

În 1992 filmează în China “Ashes of Time”, care va fi selectat la Festivalul de Film de la Veneţia doi ani mai târziu. Profitând de o pauză de două luni în timpul postproducţie la Ashes of Time, regizează Chungking Express, film care îl va propulsa pe scena internaţională.

Înainte de vîrsta de 5 ani, pînă să ne stabilim la Hong Kong, locuiam la Shanghai. La radio nu se punea muzică pop, era interzis – orice muzică venea de la guvern era o muzică foarte pozitivă, mobilizatoare… Cînd am ajuns în Hong Kong, primul lucru care m-a frapat a fost varietatea sunetelor. La vremea respectivă, oamenii trăiau exact ca personajele filmului meu In the Mood for Love: erau familii întregi sub acelaşi acoperiş şi ascultau muzici foarte diferite. Voiam – dintotdeauna mi-am dorit – să prind acest lucru într-un film. De fapt, toate filmele mele nu sînt decît un singur film, foarte lung – ca un album personal: aici la 14 ani, dincolo la 21… dar sunt tot eu, peste tot.” – Wong Kar Wai

Tot într-o zi de 17 iulie:

1429: Războiul de 100 de Ani – Carol al VII-lea al Franței este încoronat rege al Franței la catedrala de la Reims după o campanie de succes cu Ioana d’Arc.

1821: Lupta de la Slobozia. Cetele de panduri, rămase fără Tudor Vladimirescu, au fost înfrânte de turci. Printre cei luați prizonieri se afla și Papa, fratele lui Tudor Vladimirescu. Este sfârșitul revoluției.

1918: Din ordinul dat de Partidul Bolșevic, împăratul Nicolae al II-lea și famila sa au fost asasinați la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia.

1976: La Montreal (Canada) a început a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a obținut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. (17 iulie – 1 august)

1955: A fost inaugurat parcul de distracții – „Disneyland”, cu mult fast, în prezența a peste 30000 de vizitatori veniți de pretutindeni. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune. (sudul orașului Los Angeles, SUA)

S-au născut:

1797: Hippolyte Delaroche, pictor francez (d. 1856)

1934: Donald Sutherland, actor canadian

1949: Geezer Butler, muzician și compozitor englez (Black Sabbath, GZR, și Heaven & Hell)

1950: Damon Harris, cântăreț american (The Temptations) (d. 2013)

1952: David Hasselhoff, actor și cântăreț american

1954: Angela Merkel, politician german, cancelar al Germaniei

1956: Wong Kar Wai, cineast hongkonghez

S-au stins din viaţă:

1762: Țarul Petru al III-lea al Rusiei (n. 1728)

1790: Adam Smith, economist scoțian (n. 1723)

1907: Hector Malot, scriitor francez (n. 1830)

1918: Familia Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei (n. 1868)

Țarina Alexandra Feodorovna (n. 1872)

Marea Ducesă Olga (n. 1895)

Marea Ducesă Tatiana (n. 1897)

Marea Ducesă Maria (n. 1899)

Marea Ducesă Anastasia (n. 1901)

Țareviciul Alexei (n. 1904)

1923: Theodor Rosetti, publicist și politician român (n. 1837)

Foto cu David Hasselhoff, Donald Sutherland & Wong Kar Wai – Cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.