Wong Kar-wai, Premiul Lumiere 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/wong-kar-wai-premiul-lumiere-2017/

Regizorul Wong Kar-wai a primit vineri în Franţa, la Lyon (centru-est), Premiul Lumiere pentru întreaga carieră. La 59 de ani, el este primul regizor chinez care a primit acest premiu. ”Dedic această onoare care mi s-a făcut soţiei şi muzei mele, Esther. Există fragmente din ea în fiecare dintre personajele feminine din filmele mele”, a spus regizorul după ce a primit premiul din mâinile actriţei Isabelle Adjani.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2017

Premiul Lumiere pe anul 2017 i-a fost atribuit cineastului asiatic „pentru filmele sale neclasificabile și adevărate insule de frumusețe, pentru urma pe care a lăsat-o deja în istoria cinematografiei, pentru caracterul splendid și neterminat al operei sale, pentru neoanele din Hong Kong și zăpezile din Manciuria”, au precizat organizatorii festivalului, într-un comunicat publicat pe site-ul Institutului Lumiere.

În timpul unui masterclass în cursul după amiezii de vineri în fața cinefililor de la Festivalul Lumiere, Wong Kar-wai și-a dezvăluit metoda de lucru pe care nu a încetat niciodată ”să o pună la îndoială”.

”Nu-mi place să scriu pentru că este cea mai solitară fază a procesului creativ. Și tind să o amân cât mai mult posibil”, a mărturisit regizorul recunoscut drept unul dintre cei mai fascinanți stiliști ai cinematografiei contemporane.

Meticulos și adesea indecis — o trăsătură care l-a împiedicat întotdeauna să lucreze cu un scenarist — Wong Kar-wai a evocat, de asemenea, relația sa cu actorii, pe care îi place mai întâi să-i ”observe” pentru a imagina ”un spațiu de expresie” în care ei pot apoi „crea propria lor partitură”.

Filmografia lui Wong Kar-wai include, între multe altele, titluri ca In the Mood for Love (2000, O iubire imposibilă), Chungking Express (1994), The Grandmaster (2013, Marele maestru), Happy Together (1997, Fericiți împreună), Fallen Angels (1995) etc.

La precedentele trei ediții ale festivalului de la Lyon, premiul Lumiere a fost atribuit actriței Catherine Deneuve (2016), cineastului american Martin Scorsese (2015) și cineastului spaniol Pedro Almodovar (2014).

Foto: Wong Kar-wai – facebook

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.