Words with Gods / Vorbind cu zeii, în închiderea Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/words-with-gods-vorbind-cu-zeii-in-inchiderea-cinepolitica/

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuţie relaţia directă a individului cu divinitatea – sau absenţa acesteia – în diferitele religii, va închide Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|22 aprilie 2015

Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata și Álex de la Iglesia sunt cei nouă regizori care semnează câte un segment din film. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicală este celebrul Peter Gabriel.

Filmul a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Veneția, în afara competiției, și este primul dintr-o serie numită Heartbeat of the World. Poveștile trec din Australia și spriritualitatea ei „aborigenă” în Japonia post-tsunami, în moscheile din Kurdistan, agitația din Mumbai sau viața unui călugăr sârb.

„Fascinant și eterogen”, îl descrie „The Hollywood Reporter”. Emir Kusturica joacă rolul unui călugăr ortodox în propriul film,Emir Kusturica Alex de la Iglesia aduce mult umor negru în The Confession, în care un ucigaș plătit e luat drept preot de un taximetrist, iar Guillermo Arriaga încheie filmul cu God’s Blood, drama unui tată ateu care începe să-l viseze pe Dumnezeu.

Pe lângă cele șapte filme din competiție, Cinepolitica cuprinde o selecție incitantă de filme documentare de scurtmetraj marca VICE – Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei ¬– și filme noi pe teme politice în secțiunea Panorama.

Politica și religia se întretaie în documentarul Valoarea operativă – turnații / Operatív érték – a besúgottak (Ungaria, 2014), de Ágota Varga, o confesiune impresionantă despre o epocă în care credința era un păcat fundamental, iar ateismul și suspiciunea, literă de lege. Preoții își dezvăluie în fața camerei sentimentele față de cei care îi urmăreau în timpul regimului comunist.

Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco. Evenimentul se va deschide oficial duminică, 26 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul 13 minutes, de Oliver Hirschbiegel.

Foto: Words with Gods, Cinepolitica –  cinepolitica.ro

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.