Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România alături de Orchestra Metropolitană București
https://www.ziarulmetropolis.ro/yasmin-levy-legenda-muzicii-iudeo-spaniole-revine-in-decembrie-in-romania-alaturi-de-orchestra-metropolitana-bucuresti/

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariţie artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu de la Bucureşti. Artista din Israel va susţine un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său şi Orchestra Metropolitană Bucureşti formată din peste 80 de artişti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2022

Cu stilul ei distinct și emoționant, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol (ladino), încorporând sunete mai „moderne” de flamenco andaluz și muzică tradițională turcească, precum și combinând instrumente precum darbuka, oud, vioară, violoncel și pian. Ziarul britanic The Guardian o descrie pe artistă: Levy este una dintre cele mai bune cântărețe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaștere la nivel global.

Vin din Israel pentru a cânta muzica Sephardy – cea a evreilor care locuiau în Spania înainte de anul 1492, anul în care au fost obligați să părăsească teritoriul iberic. Textul acestor cântece este in ladino, spaniola veche vorbită acum mai bine de cinci veacuri în care apar însă si influențe din alte limbi. În plus sunt mândra să combin cele două culturi, ladino și flamenco, amestecând în același timp influențe din Orientul Mijlociu. Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia și amestecându-l cu flamenco, stilul care încă poartă amintirile muzicale ale vechii lumi maure și evrei-spaniole cu sunetul lumii arabe. Într-un fel, este o „reconciliere muzicală” a istoriei, declară Yasmin Levy.

Născută în 1975, Yasmin Levy este o artistă internațională de origine evreiască sefardă. A debutat discografic in 2000, obținând încă de la început recunoaștere în showbiz. Părinții ei erau imigranți din Turcia. Defunctul ei tată, Yitzhak Isaac Levy a fost compozitor și hazzan (cantor), precum și un cercetător pionier în istoria muzicii și culturii ladino a evreilor spanioli și a diasporei acestora, fiind editor al revistei în limba ladino, Aki Yerushalayim.

Yasmin Levy, o carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă și ebraică, toate aflate în topurile internaționale

Albumul ei de debut, Romance & Yasmin din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun debutant” la fRoots / BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat în 2005 de cel de-al doilea album La Judería. Munca lui Levy i-a adus premiul Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation pentru promovarea dialogului intercultural între muzicieni din trei culturi. De asemenea artista este câștigătoarea International Songwriting Competition cu melodia sa “Me Voy”. De-a lungul carierei sale Yasmin Levy a lansat opt albume muzicale în limba ladino, spaniolă și ebraică, melodiile sale obținând peste 120 milioane de vizualizări pe YouTube. Yasmin Levy este și ambasador al Children for Peace, organizație care sprijină copii aflați în calea conflictelor din Orientul Mijlociu.

În 2021 remixul melodiei “La Alegria”, a devenit viral, ajungând pe locul 1 în topurile de muzică house, fiind prezent și în top 50 Global pe Spotify și top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Deși a fost lansat acum 15 ani, albumul “Manu Suave” este în continuare în topuri. Tot în 2021 albumul a ajuns pe locul 10 în topurile de World Music și în top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia Adio Kerida a ajuns să facă parte din coloana sonoră a serialului The Club de pe Netflix.

Biletele pentru spectacolul din 11 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 135 de lei și pot fi achiziționate din rețeaua IaBilet.ro .

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.