Yitzhak Rabin, ultima zi, de Amos Gitai, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/yitzhak-rabin-ultima-zi-de-amos-gitai-a-castigat-trofeul-cinepolitica-2016/

Trofeul Cinepolitica, marele premiu al festivalului, oferit de Institutul Cultural Român, a fost câştigat de filmul Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, “pentru calitatea excepţională a unei autopsii cinematografice de referinţă.”

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2016

Filmul  aduce lumină într-unul dintre cele mai dramatice și controversate momente ale istoriei contemporane și, în același timp, dovedește încă o dată valoarea de artist a regizorului Amos Gitai.

Surpinzător și complex, filmul urmăreşte într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia” instituţională care a urmat teribilului asasinat al fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Demersul este susținut de imagini de arhivă foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realității.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional Cinepolitica s-a încheiat duminică, 17 aprilie, cu premiera filmului Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader, debutul regizoral al actorului Brady Corbet, un proiect ambițios, zgomotos și controversat. Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, filmul este un portret amenințător al Răului în devenire.

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit producției rusești regizate de Yuriy Bikov, Prostul / Durak “pentru puternica sa poveste – lupta individului de rând cu sistemul corupt și meschin – dar și pentru nivelul cinematografic de excepție al întregii producții.”

Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse)

Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse)

O mențiune specială i-a fost acordată filmului Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse), o dramă puternică, inspirată de un caz real care a șocat Franța în 2007: răpirea a peste 100 de copii ciadezi de către membrii bine intenționați ai unui ONG francez.

Cele șapte filme din competiția Cinepolitica au fost jurizate de Stelian Tănase (scriitor, jurnalist și analist politic), Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar și şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice) și Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator și politician).

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a avut loc în perioada 13 – 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din București și a adus, ca de obicei, o selecție de filme noi, provocatoare, care ating subiectele arzătoare ale momentului: terorism, corupție, extremism s.a.m.d.

Foto: Cinepolitica – cinepolitica.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.