YOL, un film controversat, de trei ori premiat la Cannes, in deschiderea Divan Film Festival 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/yol-un-film-controversat-de-trei-ori-premiat-la-cannes-in-deschiderea-divan-film-festival-2015/

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară revine între 21 – 30 august, la Craiova şi Cetate, cu o selecţie eclectică de filme balcanice unite sub tema celei de-a şasea ediţii: “Drumuri şi răspântii”.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2015

Încă de la prima ediție, Divan Film Festival s-a angajat într-o aventură de ”arheologie” spirituală și artistică, propunându-și să redescopere cinematografia țărilor balcanice îndeosebi prin creațiile – mai mult sau mai puțin recente – care, din pricina unor conjuncturi istorice tulburi, au rămas inaccesibile sau nu îndeajuns cunoscute publicului de la noi și uneori chiar specialiștilor.

Nici cea de-a VI-a ediție a Divan Film Festival nu-și abandonează misiunea asumată. Astfel, din selecția de anul acesta face parte lungmetrajul regizorului turc Yılmaz Güney, Yol (Drumul).

Filmul a câștigat trei premii la Cannes în 1982 și a fost regizat conform instrucționilor transmise de Yılmaz Güney (ce se afla în închisoare, acuzat de crimă împotriva unui judecător) asistentului său, Şerif Gören.

În acest fel, istoria cinematografiei a consemnat Yol drept prima creație din Turcia care a câștigat Palme D’Or  la Cannes (plus Divan Film Festival Premiul FIPRESCI și mențiune specială din partea Juriului Ecumenic)

Filmul portretizează oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână.

Yol a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris și scenariul din închisoare.

Pentru a-și termina filmul, Güney a evadat în 1981; după ce a recuperat filmările de la co-producătorul Şerif Gören, a fugit în Elveția și ulterior în Franța, unde a terminat montajul.

Ca urmare, Yol este o producție franceză, a fost propus din partea Elveției pentru selecția celei de-a 55 ediții a Oscarurilor și a fost interzis în Turcia până în 1999.

Proiecția filmului Yol va avea loc după Gala de deschidere a celei de-a șasea ediții a Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, vineri, 21 august, în aer liber, în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat.

Regizorul grec Pantelis Voulgaris este și el prezent în selecția Divan Film Festival cu două filme: Nyfes/ Miresele (2004) și

Little England/ Mica Anglie (2013).

Little England/ Mica Anglie (2013).

Little England/ Mica Anglie (2013).

În Nyfes povestea se petrece în 1922 și ne-o prezintă în primplan pe Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, una din 700.

La bordul navei King Alexander, aceasta se îndrăgostește de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soțul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eșuată.

Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul lui Nicholas Brody din serialul american Homeland. Filmul a fost realizat cu suportul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.

În Little England/ Mica Anglie două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes.

Însă, doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar și cea a anilor 1950.

Little England a fost un succes de box office în Grecia, încheind anul 2013 pe locul doi în clasamentul general și pe primul loc în

Nyfes/ Miresele (2004)

Nyfes/ Miresele (2004)

clasamentul filmelor grecești.

Mica Anglie s-a bucurat și de succes de critică atât la nivel domestic cât și peste hotare.

Boyd van Hoeij de la Hollywood Reporter spune despre Little England că este filmul unei femei, în cel mai bun sens al cuvântului.

Little Englanda câștigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum și alte șase premii din partea Academiei de Film Elene.

Cea de-a șasea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în perioada 21 – 30 august și va începe cu două seri de proiecţii extraordinare în aer liber în Centrul Vechi al Craiovei, recent renovat, apoi va continua din 23 august în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj) cu proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Pe timpul desfăşurării festivalului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului.

Foto: YOLDivan Film Festival 2015 – facebook.com/DivanFilmFestival

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: