Young Blood în arta românească. Art Safari 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/young-blood-in-arta-romaneasca-art-safari-2019/

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediţia 2019 va avea loc între 27 septembrie şi 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piaţa Universităţii.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2019

Expoziția unică va prezenta publicului doar lucrări de artă create în ultimii ani, care ilustrează teme ale realității curente, precum familia, munca la corporație, schimbările climatice sau fake news, dar și teme universale precum iubirea sau destinul, în viziunea artiștilor secolului XXI.

Cronologic, curentul Supercontemporan începe din anul 2000, iar arta Supercontemporană din țara noastră a urmat în mod organic temele abordate de noile generații ale artei contemporane de pretutindeni. În mod particular, în România, s-au remarcat expresii vizuale care au avut ca punct de pornire arta stradală, textele grafice și ilustrația.

Denis Simion – Anima

Astfel, orașul, citadela, sunt teme recurente în lucrările artiștilor supercontemporani, dar și tehnologia și ecologia, teme care se vor regăsi și în Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”, susținut de George, primul banking inteligent din România.

Arta Supercontemporană este arta vie, arta timpului tău, care se întâmplă acum și aici! Și suntem bucuroși că se va întâmpla, în premieră, la Art Safari 2019, eveniment susținut de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Expo Arte. Expunem curentul Supercontemporan în cadrul celei de-a 6-a ediții Art Safari, aducând în același loc, pentru toți cei care iubesc arta, timp de 10 zile, arta secolului XXI. Arta de azi, alături de arta de patrimoniu, în același loc, într-un muzeu temporar, care își deschide anul acesta porțile pe 27 septembrie”, a declarat Ioana Ciocan, Director General al Pavilionului de Artă București – Art Safari.

 Actuala generație de artiști care va scrie istorie

Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău” este curatoriat de Mihai Zgondoiu (37 de ani), artist, curator și galerist, doctor în domeniul artelor vizuale. Din 2014, este lector asociat la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018, și la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.

„În Pavilionul Supercontemporan vor expune artiști actuali, care au un vibe fresh, artiști ai unei noi generații, ce va scrie istorie atât pe plan local, cât și pe plan internațional. Arta lor va aduce viitorul în prezent, iar lucrările ce le poartă semnătura, cu prețuri accesibile astăzi, între 500-1000 euro, reprezintă o investiție garantată pe termen lung. Mă bucur că Art Safari le oferă artiștilor Supercontemporani o platformă vizibilă, prin care pot să ajungă la public”, a declarat Mihai Zgondoiu, curatorul expoziției „Young Blood. Arta timpului tău”.

Irina Dragomir_Red Queen_acrilic_pe_panza_100x70cm

Biletele early-bird pentru Art Safari 2019, cu o reducere de 50% (25 lei pentru un bilet de o zi și 45 lei pentru abonamente), pot fi achiziționate până pe 15 august pe www.artsafari.ro. 50.000 de vizitatori sunt estimați la această ediție și 4.000 de copii sunt așteptați să ia parte la atelierele Art Safari Kids.

Despre Art Safari București

Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și CNR UNESCO este un eveniment cultural unic ca structură, concept și amploare din România.

Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeștrilor artei românești, Pavilionul Central, curatoriat de un expert internațional, Pavilionul Supercontemporan, cu lucrări ale mișcării artistice urbane, programul educațional – Art Safari Kids & Art Talks și Programul Internațional formează conceptul unic al Pavilionului de Artă București.

Art Safari a înregistrat 125.000 de vizitatori în primele cinci ediții. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

Foto: Art Safari – artsafari.ro.

30
/10
/18

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură și artă contemporană din Timișoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziții de afișe activiste și sociopolitice, dar și cu o serie de discuții ale unor regizori de film cu vizionarea producțiilor lor angajate social și politic, alături de mulți alți invitați.

18
/10
/18

Walk & Shoot a reprezentat în ultimii doi ani o alternativă unică pe piața din București la workshopuri și ateliere de fotografie. Fiind gândit de o echipă cu experiență în organizare de evenimente culturale, dar aflată în afara zonei de fotografie, și în colaborare cu fotografi cunoscuți și respectați la noi, Walk & Shoot reușise să iasă din tiparul „hai să învâțăm despre diafragmă, iso și timp de expunere în timp ce stăm cu toții într-o cameră și ne uităm la un ecran de proiecție”.

12
/10
/18

Timp de o lună, 28 de artiști angajați social și politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe vor participa la proiectul "Mad(e) In Romania", aflat la intersecția dintre artă, politică și dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timișoara pentru a spune cum arată arta care ține cetățenii treji și le face vocea auzită. "Mad(e) In Romania" va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

08
/10
/18

„Monumente în mișcare – patrimoniu dispărut” 2018, proiect produs de Nasui collection & Gallery și Muzeul Județean de Istorie Brașov, își propune promovarea patrimoniului istoric al Brașovului dispărut, prin producția și plasarea în spațiul public a două sculpturi de mari dimensiuni, contemporane, temporare și neintruzive, prin organizarea de module educaționale pentru tineri și printr-o expoziție documentară outdoor dedicată publicului larg.

06
/10
/18

Au mai rămas două săptămâni până la începutul Festivalului Național de Teatru, ediția a 28-a, care se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 19 – 29 octombrie. În an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 11 zile de Festival.

02
/10
/18

Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat, ieri, un clip numit “Copiii referendumului”, prin care îndeamnă la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie. Spotul, inspirat din serialul “The Handmaid’s Tale” (“Povestea slujitoarei”), în care este descrisă viaţa din Gilead, un stat condus de un regim totalitar ultra-religios, unde femeile sunt folosite pentru a procrea, s-a viralizat în scurt timp pe rețelele de socializare.

01
/10
/18

A apărut o necesară carte-album, „CineBucurești. 100 de ani de modernitate - Sala de cinema”, coordonată de arhitectul Mihaela Pelteacu și cineastul Laurențiu Damian. Un volum despre istoria glorioasă a sălilor de cinema din București, care trezește nostalgii dar induce și tristețe din cauza stării actuale de degradare a cinematografelor.